Ultima actualizare: azi, 15:55

Locale

Piesa asta e un hit, Elvis Presley n-a murit. Trăieşte la Satu Mare! (VIDEO)

laposi csaba4Cine a auzit de legendarul Elvis Presley? Cu siguranță toată lumea. Dar de Laposi Csaba, sătmăreanul care cântă muzica lui Elvis? Ei bine, Laposi ”Elvis” Csaba este un muzician sătmărean cunoscut atât în România cât și în Ungaria ca fiind un bun interpret al pieselor lui Elvis Presley și al muzicii rock´n roll. Obsesia pentru Elvis Presley a început de la mama sa, pentru ca mai apoi, în timpul liceului, să-și îmbunătățească stilul, susținând adevărate spectacole în fața colegilor de clasă.

Mi-am dat seama cât de mult îl iubesc  sătmărenii pe Elvis Presley atunci când am realizat show-ul de 80 de ani de la nașterea sa. Toată lumea a sărit să ne ajute, de la prieteni până la firme” – Laposi Csaba.

Povestea întâlnirii lui Csaba cu muzica lui Elvis a început undeva în anii 80, pe vremea copilăriei lui. Mama lui Csaba era un mare fan Elvis, vorbindu-i adesea de muzica lui pentru că pe vremea aceea nu erau posibilități să-l asculte oricând, așa cum este posibil în prezent cu ajutorul youtube. Până când Csaba a reușit să asculte o piesă de-a lui Elvis la radio,  a trecut în jur de un și jumătate. Csaba a fost atras atât de muzica lui Elvis cât și de vocea lui. Sunetul și stilul combinate în mod unic în diverse influențe muzicale care au spulberat și au provocat barierele sociale și rasiale ale vremii respective, l-au cucerit pe loc pe Csaba. Abia în anii 90, după Revoluția din 1989 când situația privind distribuția materialelor audio începuse să se îmbunătățească și în România, Laposi Csaba a reușit să intre în posesia unei casete audio cu muzica Regelui Rock’n Roll-ului, legendarul Elvis Presley. Cucerit fiind de muzica lui Elvis, Csaba a început să interpreteze piesele în stil karaoke, ”stresând” la vremea respectivă colegii de clasă din liceu. Fiind deja un bun cunoscător și antrenat cu muzica lui Elvis, Csaba a reușit în scurtă vreme să-i surprindă pe toți cei din jurul lui. Acela a fost momentul în care s-a gândit la el însuși ca la un performer muzical. Pentru ca succesul lui să fie deplin, a început să ia lecții de chitară, fiind hotărât să descifreze fiecare piesă a lui Elvis.

Tainele chitării le-a deprins de la folkistul Gigi Molnar, iar primele apariții ale lui Csaba în calitate de interpret al pieselor lui Elvis s-au realizat cu sprijinul și la invitația unui alt folkist sătmărean, Tavi Bud. Pe la mijlocul anilor 90 Csaba a reușit să fie primul solist, invitat permanent în localuri sătmărene.  După mai multe încercări de-a crea, menține o formație unită, stabilă, în 2002 Csaba reușind să înființeze trupa Rollscream.  

laposi csabaÎn  formația Rollscream s-au perindat din 2002, aproape toți muzicienii buni ai Sătmarului. Formația a debutat cu câțiva muzicieni din fosta formație Stigma. Am fost trupa de deschidere la formații mari care au vizitat orașul nostru precum Beatrice, Bikini, Komar Laszlo, etc. Am cântat cu formația la Festivalul Peninsula din Târgu Mureș și am realizat cu două spectacole de mare succes Elvis 70, în 2005 și Elvis 80 în 2016, spectacol în care am marcat 80 de ani de la nașterea regelui rock-ului. Spectacolele au avut parte și de proiecții video cu Elvis, dansatori, actori naratori, într-un cuvânt a fost frumos. Impresionant a fost că toate firmele la care ne-au dus pentru sponsorizare ne-au ajutat necondiționat”, a mărturisit Laposi Csaba.  

În 2009, Csaba ”Elvis” a realizat că genul de muzică pe care îl reprezintă nu mai are așa priză la publicul din Satu Mare și a început să se axeze pe apariții în cercuri restrânse, prieteni, apropiați.  Practic în această perioadă formația Rollscream a fost inactivă, până în 2015.

În 2012 mi s-a născut băiețelul și atunci activitatea mea muzicală a fost mult mai redusă decât în anii anteriori. Pe de o parte a fost bine că s-a întâmplat așa pentru că am putut fi aproape de familie”, a povestit Csaba.

Anul 2015 a adus o colaborare cu trupa Ash Band, cu care Csaba cântă rock´n roll și bine-nțeles și piesele lui de suflet ale lui Elvis Presley. A fost anul în care a realizat că e din nou un moment propice pentru a reaprinde spiritul muzicii rock´n roll, pentru stilul rockabilly. Astfel, foștii membri ai trupei Rollscream au răspuns pozitiv rechemării pe scenă. Membrii formației sunt Janosi Csaba la chitară, Bokor Levente la bas, Kuki Zsolt la clape, Szabo Ignacz la chitară și Misi Toth la tobe.

laposi csaba2

În fond trupele lui Laposi Elvis Csaba ,după cum ne-a spus chiar el, „nu au fost niciodată formații de cover, noi practic am recurs la interpretări proprii ale pieselor lui Elvis în principal, sau Tom Jones, Little Richard etc.”. 

De-a lungul timpului Csaba Elvis a avut ocazia să se întâlnească în culisele scenei și cu Ștefan Bănică Jr, poate cel mai autorizat reprezentant al stilului rockabilly din România, cei doi cântând împreună o piesă de-a lui Elvis. Recent, Csaba și-a distribuit câteva piese pe youtube,  ajungând la 12.000 de like-uri, fiind apreciat din Statele Unite până în Japonia, pentru felul în care interpretează piesele lui Elvis Presley și pentru faptul că are un timbru vocal apropiat de cel original, al regelui rock´n roll.

2 comentarii

  1. Csaba Janosi Răspunde

    din rollscrem am devenit Elvis band :)9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.