Ultima actualizare: azi, 14:38

Interviu

Vin gospodarii la Consiliul Județean! Romeo Nicoară (PNL) promite să aibă grijă de județ ca de propria casă! (INTERVIU)

Romeo NicoaraDeputatul Romeo Nicoară, președintele filialei județene a Partidului Național Liberal Satu Mare, este un sătmărean crescut și educat în Satu Mare, membru al partidului din 1990. După mai bine de 25 de ani de activitate politică liberală, timp în care soarta și luptele politice l-au împins în alte zone ale țării, acum s-a reîntors acasă. Acum este hotărât să conducă destinele județului Satu Mare, el fiind propunerea PNL pentru postul de președinte al Consiliului Județean.

Reporter: Sunteți candidatul PNL Satu Mare pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. Ați mai fost pe astfel de liste?

Romeo Nicoară: Am mai candidat pe listele de Consiliu Local și Județean pentru PNL Satu Mare în perioada în care am activat aici, la începutul carierei publice, în 1996, 2000 și 2004. Am fost pe locuri neeligibile, fiind la vremea respectivă membru în organizația de tineret.

Acum, ca și co-președinte al PNL Satu Mare, sunt primul pe listă la Consiliul Județean și este opțiunea politică a filialei județene luată în urma unor sondaje de opinie, în urma discuțiilor politice și în urma unor oportunități pe care le dorim fructificate pentru județ în următoarea perioadă de patru ani. Dorim ca rezultatele PNL Satu Mare să permită  formarea unei coaliții de guvernare viabile la nivel de județ și municipiu. Formula curentă cu PSD și interpușii săi este complet inacceptabilă. Duce la abuzuri și un management administrativ extraordinar de prost. Nu rămâne în nimic în urmă după această echipă PSD care a paralizat tot județul în ultimii patru ani.

Noua formulă de alegere a președintelui CJ conferă un rol important acestuia, în colaborarea cu ceilalți consilieri județeni – din rândul cărora este selectat. Prin alegerea uninominală, cum era înainte, președintele putea fi tentat să conducă instituția și județul într-un stil mai puțin potrivit pentru o administrație publică locală – la Satu Mare am avut parte din plin de asta. Putea să nu țină cont de părerile consilierilor județeni sau să-și impună voința într-un mod mai direct încercând să implementeze politici publice individuale, ceea ce de multe ori nu este benefic. A fi ales din rândul consilierilor presupune o colaborare mai intensă cu aceștia pentru atingerea obiectivelor.

Reporter: Sloganul PNL în această campanie este Vin gospodarii. Ce propuneți sătmărenilor?

Romeo Nicoară: Satu Mare are nevoie de ambiția și dedicarea unor oameni de a schimba cu adevărat județul și viața cetățenilor, zi de zi. Nu doar de niște indivizi puși pe cheltuirea unor bugete, într-un mod strict contabil – așa cum a fost până acum. Județul are nevoie de acea determinarea cuiva de a lupta zilnic pentru a face o schimbare în fiecare localitate, pentru fiecare persoană și în fiecare casă, pentru fiecare grup și comunitate. Sunt necesare ambiția și priceperea pe care le au doar gospodarii. Adică acei oameni care sunt întocmai ca sătmărenii: le pasă, ca de propria casă, nu fac lucruri de mântuială.

Economia județului trebuie crescută în beneficiul fiecărei persoane, om cu om și localitate cu localitate. Principala noastră preocupare este ca în fiecare zi să câștigăm noi locuri de muncă, să creștem nivelul de trai al sătmărenilor, să facem ca oamenii să rămână în Satu Mare, să se întoarcă acasă și nu să tot plece. Consiliul Județean are obligația să se implice permanent pentru a stimula economia fiecărei localități, pentru a sprijini micile inițiative, micile afaceri și oportunități locale de dezvoltare. Conducerea județului va fi un jucător activ în relația cu mediul de afaceri, în rezolvarea problemelor de infrastructură care pot ajuta la dezvoltarea județului.

Sunt o mulțime de probleme unde este nevoie de dedicare, pentru că sunt lucruri care au fost lăsate de izbeliște, unde s-au tocat mulți bani inutil: de la drumuri până la banii Direcției pentru protecția copilului și de la canalizare și apă, până la turism.

Reporter: Cine este politicianul Romeo Nicoară?

Romeo Nicoară: Sunt un sătmărean, crescut și educat în Satu Mare, pentru ca mai apoi să-mi continui studiile la Universitatea Babeș Bolyai la Cluj unde am urmat Facultatea de Științe Politice. Studiile suplimentare, de fapt cele două masterate le-am făcut la București și în Atena.

Politica am început-o din martie 1990. Am intrat în PNL pentru că am crezut în valorile democratice promovate de PNL, atunci proaspăt reînființat după revoluția din 1989. Am fost membru neîntrerupt 26 de ani, din care am avut doar o mică pauză în octombrie – noiembrie 2012.

Foarte pe scurt și punctual pot să spun că din punct de vedere al carierei am început direct în administrație publică, în 1996, când am lucrat ca și funcționar public în Consiliul Județean Satu Mare, la relații externe. Până în 2000, după care am plecat la București pentru o perioadă scurtă de timp, fiind antrenat în echipa națională de campanie a PNL. După câteva luni m-am întors la Satu Mare, tot la PNL, unde am lucrat ca și consilier parlamentar până în 2004. După intrarea partidului la guvernare, din ianuarie 2005 am fost numit în funcția de consilier de stat al primului ministru Călin Popescu Tăriceanu, poziție pe care am ocupat-o până în 2007 când am devenit consilier al ministrului de Interne pe probleme de administrație publică locală. Din anul 2008 am fost senator de Teleorman, iar din 2012 deputat de București.

Reporter: De ce senator de Teleorman, deputat de București și nu de Satu Mare?

Romeo Nicoară: Pentru că relațiile politice cu PNL Satu Mare au încetat în 2006 după ce echipa din care făceam parte a pierdut conferința județeană de alegeri. În urma câștigării acelor alegeri interne de către Ovidiu Silaghi și echipa sa, o mare parte din membrii PNL au fost puși deoparte. Din păcate, și asta văd azi toți sătmărenii, a rămas la conducere un grup care era preocupat doar de binele propriu, care dorea să folosească partidul doar ca un instrument pentru tranzacții politice, fără nici o noimă pentru public. Ceea ce în final aproape a și dus la distrugerea PNL Satu Mare de către acești indivizi.

Reporter: Viața v-a reîntors acasă, în Satu Mare…

Romeo Nicoară: Da, în mai 2014 când la Satu Mare a fost acel mare cutremur în politica locală. Conducerea locală PNL – adică Silaghi – a trecut la PSD, iar după europarlamentare, Biroul Național PNL a decis dizolvarea conducerii de la Satu Mare și înlocuirea președintelui și a biroului cu alte persoane. În acel moment, președintele de atunci, Crin Antonescu, m-a rugat să preiau filiala Satu Mare, știind relația mea apropiată cu oamenii de aici. Această propunere am acceptat-o cu dragă inimă, am fost numit președinte interimar, iar la o săptămână noul președinte PNL, Klaus Iohannis, mi-a aprobat și lista noilor membri din biroul politic.

Cu acei oameni am reînceput reconstrucția filialei PNL Satu Mare, care a fost ruptă de cutremurul din 4 mai 2014. Am găsit o filială foarte slăbită. Mulți au plecat cu Silaghi în PSD, cei rămași încă în PNL cu Adrian Ștef au făcut de fapt campanie pentru Silaghi din PSD, atât pentru europarlamentare cât și pentru parlamentarele parțiale de pe Colegiul 2, Pe scurt: au dat PNL-ul către PSD, în interes personal. Acest lucru i-a delegitimat ca reprezentanți ai PNL-ului. De aceea au și fost schimbați cei menționați mai devreme. După preluarea filialei am făcut o analiză a rezultatelor obținute la europarlamentare de fiecare organizație PNL din județ.

Am considerat că trebuie o reîmprospătare a partidului și o recalibrare a filialei pe alte principii și criterii de funcționare și organizare. Acest fapt l-a deranjat atât de tare pe domnul Ștef, încât a considerat că îi este mai bine într-o formulă politică alături de PSD. Din iunie 2014 am condus această filială și ne-am confruntat cu diverse probleme pe parcurs, cum ar fi pierderea sediului PNL de pe strada Cuza Vodă nr. 1, locație pe care PNL o avea din 1991. Acest fapt s-a datorat tot fostei echipe Silaghi-Ștef. De atunci sunt în continuare președinte interimar, iar mai recent co-președinte în noua formulă politică după fuziune. Am dus o campanie electorală pentru prezidențiale cu noua echipă,foarte dinamică și bine sudată, într-un scurt timp, cu tineri, cu oameni cu experiență dar și cu oameni noi. Am obținut procente frumoase pentru candidatul nostru, ceea ce înseamnă că am convins sătmărenii.

Reporter: Dar acum, credeți într-un succes PNL Satu Mare la aceste alegeri din 5 iunie?

Romeo Nicoară: Cred într-un rezultat bun, asemănător cu cel scos de noi alături de președintele Iohannis în 2014 și cred, așa cum am spus, că PNL se va afla la guvernare în plan local într-o formulă de coaliție – mult mai sănătoasă pentru sătmăreni și pentru interesele lor. Este o luptă clară între blocul PSD și al interpușilor săi de tip ALDE, pe de o parte, și PNL de cealaltă.

28 comentarii

  1. Sătmărean Răspunde

    Mult succes!

  2. pnl Răspunde

    Aici pot sa-l cred. Cum nu are casa, nu ramane consilier judetean. Nu dupa 8 ani de somn parlamentar.

  3. M Pavel Răspunde

    Un papagal notoriu ! Pierde vara, politruc fara meserie si fara a lucra un minut in viata lui ! Asta da conducator de CJ si Mare șef la PNL! Oare voi peneliștilor pedeliști sunteți mândri de șeful vostru ?

  4. Nocaci Tony Răspunde

    Garantat Vanghelie-Ferentari = deputat PP-DD,
    Pierde vara si traseist politruc. Auzi ce facultate a terminat? … Stiiiinte Pooolitiiice !

  5. Pop Romeo Răspunde

    Invidioșilor, postaci fara cap ! Va roade invidia si va deranjează competentă echipei PNL ? Nu vreți schimbare si la Satu mare ?

    • carcotas Răspunde

      Ba vrem schimbare la Satu mare,să fie ,,Mare”.Ce-i aia ,,competentă echipei”?Habar n-ai de gramatică!Nu-ţi mai da numele in clar că te faci de rahat.

    • Maria Răspunde

      Succes PNL!

  6. Ioan Răspunde

    Succes domnule Nicoară!

  7. calitate Răspunde

    PNL stie macar sa scrie si sa citeasca fondat in anul 24 mai 1875, fata de postcomunisti care au aparut dupa nene Ceau si stie sa minte non stop. Votez PNL, macar are o istorie curata si un viitor puternic

  8. Un alegator convins Răspunde

    Succes! Cu siguranta voi vota cu Romeo Nicoara!

  9. Afrodita vrea alti alesi Răspunde

    Acum avem ocazia sa schimbam mafia care a pus stapanire pe judet: coi ca stef, silaghi, govor.
    O sleahta de mafioti pe care si Dumnezeu ii bate caci razvanel govorila si odraslele lui au boala de sange!
    Votez PNL!

  10. bai cristi Răspunde

    pe mine na ma aburiti, vam votat in usl si am si primit soarta, am meritat sa traiesc in rahat. duminica nici in zona sectiei de votare nu o sa ma duc, nu mai merita efort

  11. buc gigel Răspunde

    Este adevarat Romeo ,dar eu Romeo stau sa meditez inainte sa accept….nu vreau sa spun prostii ,dar au am fost mintit de politicieni…..

  12. ciolos Răspunde

    fa ti ordine la tine in casa prima data si asa peste vreo 30 de ani sa mai ai sperante si tupeu la o functie papagalule!
    ca in toti anii astia nu ai facut nimic pt SM numa ai intins mana peste tot ca un cersetor si ca o sluga ai carat tasca si ai lustruit pantofii superiorilor tai

    • BUC GIGEL Răspunde

      Dar cine esti dumneata Domnule Ciomu in politica ,sa-mi induci mie o politica mizera ,eu problemele familiare le rezolv ,sunt suparat pentru ca dumneata nu ai familie,eu am si este foarte multimita de prestatia mea ,dar politic te rog sa intrebi oamenii care te platesc ca postac cine sunt.

    • BUC GIGEL Răspunde

      Domnule Ciolos ,astept un telefon

  13. BUC GIGEL Răspunde

    Romeo astept raspunsul lui Ciolos

  14. BUC GIGEL Răspunde

    Unde esti CIOLOS?

  15. BUC GIGEL Răspunde

    Romeo spune-i te rog la acest postac nerusinat a-l PNL, ce am cerut eu.

    • Norick Răspunde

      Acasa stiu ,ca vorbesti singur ? 😛 😀 🙂

      • BUC GIGEL Răspunde

        DA.Eu vorbesc singur ,dar la alegeri vorbiti voi singuri ,eu stiu de ce ,dar tu ca postac nu stii ce sa intamplat incadrul LIBERALILOR ADEVARATI. Suna la cine trebuie si o sa aflii tot,NUME DE POSTAC.MULTUMESC PENTRU COMENTARIU.Wekend placut NORICA

        • Norick Răspunde

          O.K. m-am dat batut. 😉 “wekend” placut si tie. Sa curga berea ca râul… 🙂 😛 😀

    • Gâgă Răspunde

      ,,spune-i la acest”=spune acestui,,a-l PNL”=al PNL….postac jalnic…

  16. BUC GIGEL Răspunde

    Norica apropo ,impreuna cu Ciolos intrebativa unde sunt vechii comentatori.Nu dau nume.

  17. alde somer Răspunde

    “a-l PNL”?? Doamne apara-ne! Mai, mai Buc Gigel, cum vei face tu fata functiei pentru care prestezi aici?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.