Mii de catolici au participat la Hramul Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare. Circulaţia a fost închisă

5 iunie 2016 | 17 comentarii

Hramul Diecezan 2016 (45)Mii de enoriaşi catolici au luat parte astăzi, 5 iunie, la hramul Diecezei Romano Catolice de Satu Mare, cu ocazia celebrării Preasfintei Inimi a lui Isus, manifestare ce s-a desfășurat în P-ța Libertății, în fața Catedralei Romano-Catolice. Majoritatea pelerinilor au fost din Satu Mare dar și din Ungaria, respectiv Ucraina.

Respectul şi devoţiunea în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus are rădăcini în trecut, de mai mult de un secol în dieceză, fiind introdus de Societatea lui Isus – ordinul iezuit. Centrul iezuiţilor, biserica Calvaria a devenit astfel şi locul Sfintelor Liturghii de fiecare an, celebrate cu prilejul sărbătorii Preasfintei Inimi a lui Isus. La fel şi anul acesta în biserica Calvaria au avut loc încă de la orele dimineții de duminică, Sfintele Liturghii de limba română celebrate de Pr. Diacu Anton, preot al Diecezei Romano Catolice de Iaşi şi de limba germană celebrată de Pr. Tatár Zoltán János, paroh de Dindeştiu Mic.

Sfânta Liturghie de limba maghiară are loc din 1999 în Piaţa din faţa Catedralei, unde a fost celebrată şi anul acesta de Dr. Székely János, episcop auxiliar de Esztergom-Budapest.

Circulaţia rutieră a fost închisă în Piaţa Libertăţii, unde după oficierea slujbei, credincioşii au înconjurat parcul, preoţii purtând simbolurile Preafintei Inimi a lui Isus.

Etichete: , , , , , , ,

Categorie: Locale

Comentarii (17)

Trackback URL | RSS Feed comentarii

Responsabilitatea juridică a comentariilor revine în totalitate autorilor, care își asumă în întregime și consecințele legale

 1. Alin spune:

  Măcar ei se stiu mobiliza..nu ca romanii!

 2. Dinu spune:

  De acolo toti vor participa la vot! La romani e nevoie de manifestări care sa ii trimită special acolo ca sa se mobilizeze..poate nici acolo!

 3. Daniel spune:

  Si noi putem sa mergem cu totii la vot desi nu am organizat o asemenea sarbatoare in ziua alegerilor!Haideti satmarenilor ca putem face asta!

 4. Iuliana spune:

  Fix in ziua votului a căzut si acest hram..interesant! Speram sa nu meargă toti la vot măcar

 5. mariana spune:

  Da nici in ziua alegerilor nu se linistesc!?

 6. cetatean bun spune:

  Treaba asta demonstreaza ca ei sunt mai uniti ca si noi.Nu aveam de gand sa merg la vot dar o voi face in secunda asta!

 7. viruta spune:

  De ce sa fim noi ultimii pe scara unui procentaj ca participare la vot? Daca vrem ceva cu adevarat atunci sa nu lasam sa ne stea nimic in cale!

 8. Emilia Vancea spune:

  Am fost in centru ,dar nu la hramul lor .Am fost la vot! Erau multi dar noi suntem si mai multi!Nu cred ca suntem atat de naivi incat sa pierdem prin neparticiparea noastra la vot.

 9. Satmarean spune:

  Eu v-am spus ca ungurii vor merge si in carje la vot, uite ca am avut dreptate, dupa utimele statistici cea mai mare participare o avem in zonele vechi ale orasului, zone locuite in procent mare de unguri. Deseara vom avea primar nou…

 10. laurentiu spune:

  Preotii lor i-au indemnat pe toti sa mearga la vot! Sa-l voteze pe betivul de kereskeni care e rusinea maghiarilor.

 11. Pramatii spune:

  In anii trecuți sărbătoreau pe 14 Iunie .anul acesta au devansat pe 5 Iunie.Nu știu daca este legal sa faci manifestări publice in ziua alegerilor.Daca Coica a autorizat manifestarea si-a bătut singur cuie in sicriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 • RSS
 • Facebook
 • Google+
 • LinkedIn
 • YouTube
 • Pinterest