Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

Caravana TIFF vă aşteaptă în weekend la Satu Mare!

caravana tiff 2016

După debutul din august 2015, un nou eveniment de rang naţional devine tradiţie în Satu Mare: Caravana TIFF se întoarce în Satu Mare, în 29-31 iulie 2016. Proiecţiile vor avea loc în platoul de evenimente de pe pasajul Corneliu Coposu, unde organizatorii vor amplasa ecranul gigant şi 300 de scaune pentru spectatori. Similar anului precedent, se va aplica un „plan B” în caz de condiții meteo nefavorabile, în Casa de Cultură a Sindicatelor, toate proiecțiile fiind cu intrare liberă. În mod special pentru Satu Mare, vor avea loc proiecţii premiate, renumite şi cu succes la publicul internaţional.

Vineri, 29 iulie: Fiul lui Saul – Son of Saul, Ungaria 2015, film dramă, color, 107 minute

son of saulFilmul reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului László Nemes şi a fost distins cu Marele Premiu al Juriului şi cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes şi a fost desemnat Cel mai bun film străin la editia din acest an a Globurilor de Aur. Filmul a câştigat Premiul Oscar, la categoria “Cel mai bun film într-o limbă străină”.

Este povestea lui Saul Ausländer, prizonier în lagărul de la Auschwitz. Munca lui este la crematoriu, să bage în cuptor şi să îi ardă pe cei morţi, pe cei gazaţi. Dar într-o zi totul se schimbă când ajunge la corpul unui băieţel. Salvează corpul şi găseşte un rabin să-l îngroape. Pentru că bănuieşte că este fiul său, decide să-şi asume o misiune imposibilă: să-i ofere o înmormântare după datină.

În prima zi a caravanei TIFF va avea loc şi proiecția scurt metrajului “J’ai tué ma mère”, film omagiu dedicat lui Xavier Dolan, regizat de Alexandru Mironescu (UNATC).  Anca Similar, actriţă a Teatrului de Nord Satu Mare are rolul principal feminin în filmul care a reprezentat România la Festivalul Internațional al Filmului Francofon, Namur 2015, în cadrul secțiunii La Manufacture.

”Subiectul filmului este nimic mai mult decât relația instabilă și cumva deteriorată dintr-o mamă care rămâne singură să crească un copil și pe care la un moment dat îl pierde  în vârtejul cotidian, pe care îl ducem cu toții. Relația se deteriorează și nu mai ajung nici să se înțeleagă și e dificil să construiești ca părinte singur o relație cu un copil matur și puternic, care are foarte multe nevoi și pe care nu i le poți oferi. Lipsa de acasă pentru a munci și a-i aduce bunurile necesare copilului, duc la lipsa de comunicare, la o relație tensionată, iar peste timp te face să te întrebi unde e acel copil drăgălaș pe care-l țineai în brațe la doi ani. Această problematică este surprinsă în scurt metrajul realizat de regizorul Alex Mironescu”, a mărturisit Anca Similar. După proiecţia scurt-metrajului vor fi prezenţi regizorul  Alexandru Mironescu, aflat pentru prima dată la Satu Mare şi actriţa Anca Similar. 

Sâmbătă, 30 iulie: Câini – România 2016, thriller, color, 104 minute

dogsO dramă-thriller care are loc în România rurală, aproape de graniţa cu Ucraina.  Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman e treptat martorul unor evenimente bizare, şi o senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.  Filmul a câştigat Trofeul Transilvania la Festivalul de Film TIFF 2016, a obţinut premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film in Cannes, în secţiunea Un Certain Regard.

 

Duminică, 31 iulie: Valul ucigaş – The Wave – Norvegia 2016, dramă, color, 105 minute

the waveExperimentatul geolog Kristian Eikfjord a acceptat un nou post. Împreună cu familia, pregăteşte mutarea din oraşul Geiranger, dar el şi colegii săi înregistrează mici modificări geologice în subsol. Tot mai îngrijorat, Kristian îşi dă seama că cel mai mare coşmar e gata să devină realitate.

Cu doar zece minute la dispoziţie pentru a scăpa cu viaţă, Kristian trebuie să salveze cât mai mulţi oameni împreună cu propria familie. Un film plin de suspans şi dramatică, într-un stil deosebit, laureat la festivalurile internaţionale de film din Toronto, Les Arcs, Sofia 2016.

 

Programul weekend-ului de filme: proiecţiile vor începe în jurul orei 21:00 cu acele scurtmetraje care sunt spre deliciul publicului, filme cu durată de 15-20 de minute ce rulează cu succes şi la festivalurile internaţionale de gen. Filmul TIFF al serii se va difuza pe ecranul mare de la ora 21:45 şi se va termina până la ora 24:00.

Caravana TIFF ajunge la Satu Mare cu sprijinul Primăriei Municipiului Satu Mare, organizat în colaborare cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Partenerii locali sunt Asociaţia Culturală pentru Tinerii din Satu Mare şi Asociaţia Dacidava. Sponsorii evenimentului sunt Schlemmer România şi Centrul Medical Oftalmologic Vitreum Satu Mare.

Caravana TIFF aduce în acest an cinefililor sătmăreni filme premiate, renumite şi cu succes la publicul internaţional, filme care vă provoacă la o experiență vizuală intensă care epuizează prin stilul său alert și prin tragismul destinelor individuale.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.