Ultima actualizare: ieri, 22:26

Locale

Legea, călcată în picioare de cei ce vând cosmetice la Satu Mare. Protecția Consumatorului a dat amenzi drastice

cosmeticeÎn urma controlului efectuat de comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Satu Mare, s-a constatat că doi din trei comercianți nu respectă în totalitate legislația privind comercializarea produselor cosmetice. Astfel, în 11 din cele 15 magazine sătmărene verificate de Protecția Consumatorului s-au constatat nereguli. Acțiunea s-a desfășurat în perioada 21-30 iunie.

În total, au fost verificate mărfuri în valoare totală de 50.800 de lei, și au fost retrase temporar de la comercializare produse în valoare de peste 3.000 de lei.

Deficiențele constatate au fost multiple. Astfel, deodorantul Aime Cosmetics și lacul de unghii Golden Rose, expuse la comercializare la  trei operatori economici, nu erau respectate prevederile legale privind etichetarea cosmeticelor deoarece nu aveau înscrise pe ambalaje numele sau denumirea comercială și adresa persoanei responsabile cu punerea pe piață a produselor sau nu aveau pliante  cu lista ingredientelor și data de minimă durabilitate .

De semenea, lipsa  traduceri în limba română a elementelor de identificare-caracterizare a produselor și informare a consumatorilor sau cu traducere incorectă, incompletă sau deloc, au fost constatate la produse cosmetice din import  la  șapte operatori economici.

La produse  cosmetice de mici dimensiuni (rimel, fard pleoape, fond de ten), existau etichete corespunzătoare, dar toate informațiile erau înscrise cu caractere extrem de mici, imposibil de descifrat cu ochiul liber, cazuri întâlnite la patru operatori economici.

În urma acestor deficiențe constatate, pe lângă oprirea temporară a produselor aflate cu deficienții, în valoare de 3.050 de lei, comisarii de la Protecția Consumatorilor au aplicat amenzi în cuantum total de 30.000 de lei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.