Ultima actualizare: azi, 20:25

Locale

Unitatea de transfuzii a Spitalului Judeţean nu este autorizată

inaugurare intrare Spitalul Judetean Satu Mare (2)Unitatea de transfuzii sanguine a Spitalului Judeţean Satu Mare, şi nici cea a spitalului TBC nu au autorizaţie de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică.

Directorul DSP Satu Mare, Dan Cojoc, a declarat că acestea nu respectă normativele în vigoare, adică nu au suprafeţele prevăzute şi mai au nevoie de aparatură, dar cu toate acestea procesul de transfuzie se desfăşoară în condiţii bune.

El a precizat că managerul Spitalului Judeţean, Marcela Papici, caută un spaţiu adecvat, astfel încât această activitate să fie autorizată. Dacă unitatea de la Spitalul Judeţean este solicitată, cea de la Spitalul TBC nu prea este folosită.

Spitalul din Negreşti Oaş, Spitalul din Carei şi Centrul de Transfuzii Sanguine Satu Mare dețin astfel de autorizaţii de la DSP.

Ministerul Sănătății a realizat o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private. Pe de-o parte, ministerul a cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică(DSP) din toate județele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii.

Rezultatul arată că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, apreciază că situația în care aceste unități au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă și a decis o serie de măsuri de urgență.

În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planurile de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.