Ultima actualizare: azi, 20:25

Locale

Delegație a județului Satu Mare în Germania

germaniaÎn perioada 14-18 septembrie 2016, la invitaţia prefectului districtului Ostalb, o delegație condusă de prefectul Radu Bud și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, s-a aflat în Germania, landul Baden- Württemberg. 

Din echipa care a reprezentat județul nostru au făcut parte și Carmen Dobra – consilier județean, președintele Comisiei pentru administrarea domeniului public și privat al județului, urbanism și amenajarea teritoriului,   Kinal  Marta – manager proiect în cadrul Consiliului Județean Satu Mare, Dan Zeicu – directorul de cabinet al prefectului, Ressler Stefan  –  consilier local, președintele Comisiei juridice și de integrare europeană din cadrul Consiliului Municipal Satu Mare,  la care s-a alăturat și președintele Asociației Economice Germano-Române pentru Regiunea de Nord-Vest, Cadar Iuliu.

Scopul declarat al deplasării a fost acela de a crea noi punți de comunicare cu șvabii sătmăreni, de a prezenta oportunitățile economice și a atractivității turistice a  județului Satu Mare precum și de a semna un protocol de cooperare între județul nostru și districtul Ostalb din Germania, regiune cu o populație apropiată de a județului Satu Mare. 

 germania1Principalele puncte de interes în cadrul vizitei oficiale au fost:  

 Joi, 15.09.2016

  • Primirea oficială a delegației sătmărene de către prefectul Klaus Pavel, la sediul din Aalen al guvernării locale a districtului (Landratsamt). După mai mult de trei ore de prezentări, discuții și informări reciproce concluzia generală a fost că există domenii cum ar fi sănătatea, forța de muncă, învățământul profesional, mobilitatea tinerilor, care se confruntă cu aceleași dificultăți și în Ostalb și în Satu Mare și pot fi deschise canale de cooperare și colaborare ;
  • Vizitarea companiei MAPAL Präzisionswerkzeuge Dr. Kress KG din Aalen, producător de utilaje și mecanisme de mare precizie care este furnizor inclusiv pentru companii din România (Dacia, Ford, Star Transmision Sebeș – filiala a Daimler). Această companie, pentru a-și asigura necesarul de forță de muncă înalt calificată școlarizează anual peste 150 elevi în sistem profesional dual. 
  • Prezentarea Fundației Sparkassen și a proiectelor sociale pe care aceasta le susține financiar în întreg districtul Ostalb. 

 Vineri, 16.09.2016

  • Primirea oficială la sediul Primăriei Schwäbisch Gmünd, urmată de o întâlnire a delegației cu comunitatea românilor șvabi sătmăreni și de un tur de vizitare a orașului.  Peste 400 de șvabi sătmăreni s-au stabilit în acest oraș începând cu anii ’80.
  • Primirea oficială la sediul Primăriei Aalen, semnarea în Cartea de Aur a primăriei;
  • Vernisajul expoziției unui artist local, specializat în arta fotografică modernă și postmodernistă.

 Sâmbătă, 17.09.2016

  • Primirea delegației în Ellwangen, al treilea oraș ca mărime al districtului și prezentarea proiectului cu finanțare europeană EATA – Academia de Training și Transfer European, un campus educațional care este în construcție prin transformarea unei vechi cazărmi. Prin acest proiect, peste 200 de tineri din toată Europa se vor putea pregăti anual pentru o carieră profesională.
  • Semnarea Înțelegerii de cooperare între județul Satu Mare din România și districtul Ostalb, landul Baden-Württemberg din Republica Federală Germania s-a făcut în cadrul sitului antic Limestor Dalkingen – sit sub protecția UNESCO, așezat pe linia de demarcație nordică a fostului Imperiu Roman, ca un simbol al cooperării româno-germane.
  • Vizitarea companiei Richter, o companie dinamică care activează în domeniul inventicii și a modelării ambientale, pentru care deja o firmă din municipiul Satu Mare produce subansamble de automatizare.
  • Ultima seară în Germania s-a încheiat cu un concert simfonic susţinut de orchestra Filarmonicii de Tineret a districtului Ostalb, patronată de către  domnul Klaus Pavel.   

germania2Înțelegerea de cooperare prevede intensificarea relațiilor bilaterale în domeniile de interes comun prin schimb de experiență și opinii, pentru cooperare pe teme specifice stadiului actual de dezvoltare, în special în domeniile dezvoltare economică, educație, turism, sănătate, administrație publică, protecția mediului, arhitectură și planificare urbană, inclusiv conservarea monumentelor istorice.

 După evaluarea și bilanțul cooperării asumate de cele două regiuni, deoarece cu siguranță s-au pus baze reale ale unei colaborări,  în anul 2017 se va semna un Protocol de Înfrățire între județul Satu Mare și districtul Ostalb, nu înainte de a transpune în realitate câteva angajamentele comune cum ar fi telemedicina, formarea profesională a tinerilor şi dezvoltarea mediului economic.

 Înfrăţirea celor două judeţe va permite o colaborare mai strânsă între localități și acțiuni și activități cu impact, atât pentru administrații cât și pentru cetățeni.    

3 comentarii

  1. walter Răspunde

    ce va mai place germania domnule prefect si presedinte de consiliu judedetean, plimbari brambura si aiurea fara nicio realizare notabila pe BANI PUBLICI

  2. Norick Răspunde

    Oare ati observat,ca acolo nu gasiti noroi/praf pe strazi?? Nu ati intrebat pe oaspetii Dvs. cum naiba o reusesc ??? 😛 😀 🙂

  3. aurel Răspunde

    pataki pusca sacoul pe tine de cand esti la conducerea judetului
    dr zeicu a gasit ceva porci de castrat prin germania ca la altceva nu se pricepe, nu intelege el cum e cu politica asta, sau pardon l-ati dus domnule prefect sa va duca bagajele, dar Cancelaria Prefectului pe mainile cu ati lasat o in aceste zile, ca din cate cunoastem Babtan nu mergea in delegatii cu prefectul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.