Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Lansare de carte la Biblioteca Județeană Satu Mare

 

bjBiblioteca Județeană Satu Mare și Fundaţia Culturală „Tarbut” din Sighet, cu sprijunul „Asociației Oamnenilor Mici”, organizează joi, 13 octombrie, cu începere de la ora 1300, în Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, evenimentul de lansare a cărții „În inimile noastre eram niște uriași. Extraordinara poveste a piticilor din Rozavlea”, apărută la Editura „Grinta”, sub semnăturile autoarelor Yehuda Koren și Eilat Negev.

La eveniment va fi prezentă d-na Peninah Zilberman, stabilită în Israel, președintele Fundației Culturale „Tarbut” din Sighet, alături de drd. Vasile Mirza, primarul comunei Rozavlea din Maramureș, și prof. Gheorghe Munteanu, cel care a mijlocit colaborarea dintre biblioteca sătmăreană și fundația sigheteană. Gazda evenimentului va fi d-na Lacrima Istrăuan, manegerul Bibliotecii Județene Satu Mare. Lansarea va fi completată de vizionarea filmului „Warwick Davis și cei șapte pitici de la Auschwitz”. 

În primăvara acestui an, la 26 mai, această carte a fost lansată într-un cadru festiv la București, bucurându-se de prezența Ambasadorului Statului Israel la București, Excelența Sa Doamna Tamar Samash, a atașaților culturali ai Ambasadelor Statelor Unite ale Americii și Germaniei precum și a numeroșilor iubitori de cultură, istorici, prieteni și membri ai comunității evreilor din București și din țară, reprezentanți ai presei și membri ai „Asociației Oamenilor Mici”.

„În inimile noastre eram nişte uriaşi“ este istoria celor şapte pitici lăutari din satul maramureşean Rozavlea care au supravieţuit lagărului de la Auschwitz, o intensă poveste de viaţă, care continuă să fascineze după zeci de ani de la odioasele experimente la care au fost supuşi de cunoscutul doctor nazist Mengele. Trupa „Liliput“, compusă din şapte fraţi, toţi pitici, a început să devină cunoscută în anii ´30. „Ovicerii“, aşa cum îi numeau vecinii lor pe membrii familiei Ovitz, au devenit celebri în toată Europa cu spectacolele lor de varietăţi, ajungând chiar să cânte pentru Regele Carol al II-lea.

Traducerea și publicarea aceastei cărți se datorează eforturilor unor oameni apropiați familiei Ovitz, oameni dedicați culturii iudaice, istoriei și umanității în general. Povestea celor șapte pitici din Rozavlea i-a unit pe cei care și-au dorit ca acest volum să poată duce mai departe exemplul de speranță, dorință și bucuria de a trăi a unor oameni condamnați la stigmatizare.

Fundaţia culturală „Tarbut”, din Sighet, creată în 2014, în amintirea familiei Walter, are ca principal obiectiv promovarea şi valorizarea culturii iudaice universale. Proiectele derulate de Fundaţia „Tarbut” sunt centrate pe memorie, educaţie, artă, literatură şi spiritualitate, toate având ca finalitate păstrarea valorilor umane.

„Asociaţia Oamenilor Mici“ îşi doreşte să schimbe şi să îmbunătăţească percepţia oamenilor asupra „normalităţii fizice“ şi a standardelor impuse de aceasta. „A fi diferit în societatea noastră este foarte dificil şi frustrant. Putem însă să avem o atitudine pozitivă, gândind că uneori poate fi satisfăcător să fii unic şi să ai parte de mai multă atenţie din partea celorlalţi.”, este crezul membrilor asociației.

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanții autorităților publice locale, directori de instituții, oameni de cultură, scriitori, profesori și elevi, membri ai Comunității Evreilor din Satu Mare, reprezentanți ai presei, precum și publicul larg.

Prețul de achiziție al cărții este de 30 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.