Ultima actualizare: azi, 15:26

Locale

Prefectul doreste redeschiderea punctului vamal de la Tarna Mare

SAMSUNG CSCLa invitaţia primarului comunei Tarna Mare, Mariana Sobius, prefectul Radu Bud şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Ionuţ Rus au participat vineri, 14 octombrie 2016, de la ora 11,00 la o întâlnire bilaterală pe tema redeschiderii punctul vamal de la Tarna Mare(România)-Hija(Ucraina), sau Tarna Mică, aşa cum o cunosc localnicii. Întâlnirea s-a desfăşurat la sediul Primăriei Tarna Mare, iar mai apoi s-a mutat pe terenul vechiului traseu prin care s-a trecut frontiera româno-ucraineană. Din partea ţării vecine au fost prezenţi preşedintele Administraţiei de Stat a Raionului Vinohradiv, Rusaniuk Mihailo, preşedintele Consiliului Raional Vinohradiv, Vitali Liubka, vicepreşedintele Consiliului Raional Vinohradiv, Sverenko Adalbert, vicepreşedintele Administraţiei Raionului Vinohradiv, Danich Eva şi primarul comunei Hija, Ivan Haiduk. Din partea României au participat reprezentanţii Instituţiei Prefectului, ai Consiliului Judeţean, ai Poliţiei de Frontieră, ai Direcţiei Generale a Vămilor, respectiv consilieri locali din Tarna Mare. Translatorul întâlnirii a fost preşedintele Organizaţiei Satu Mare a Uniunii Ucrainienilor din România, Horvath Liuba.

Întâlnirea a avut ca scop continuarea demersurilor în vederea realizării obiectivului comun, şi anume de a veni în sprijinul celor peste 6.000 de locuitori din cele două comunităţi (Tarna Mare şi Hija) care vor dori să călătorească în Ucraina. Punctul vamal de la Tarna Mare-Hija, pietonal, a funcţionat în perioada de după 1990 până în 2006, când a fost suspendat. Încă din 2012, autorităţile au început demersurile în vederea redeschiderii punctului de mic trafic, în anul 2015 fiind semnat un Acord de mic trafic între România şi Ucraina.  În momentul de faţă, discuţiile se poartă pe linia luării unor angajamente de către reprezentanţii celor două state, respectiv pentru continuarea demersurilor în ceea ce priveşte realizarea infrastructurii necesare deschiderii acestui punct vamal. Necesitatea redeschiderii acestui punct a fost explicată îndeaproape de către primarul comunei Tarna Mare, Mariana Sobius, menţionând că cele două comunităţi ar prinde viaţă din punct de vedere economic. Mai apoi, cele două comunităţi împart acelaşi teritoriu geografic şi au nevoie să colaboreze în domeniul protecţia mediului şi să se sprijine în situaţii de urgenţă, fiind cei mai apropiaţi vecini. Nu în ultimul rând, cele două localităţi(Tarna Mare şi Hija) au un trecut istoric comun, tradiţii culturale şi culinare asemănătoare, iar în cele două comunităţi trăiesc familii cu rădăcini comune şi după o perioadă îndelungată de separare a acestora, s-ar facilita reîntregirea familiilor, prin participarea acestora la evenimente comune. Apoi, urmează o nouă etapă de finanţare a proiectelor transfrontaliere, iar deschiderea acestui punct ar facilita realiza unor proiecte în sprijinul dezvoltării celor două comune.

La finalul întâlnirii, prefectul judeţului Satu Mare, Radu Bud a declarat următoarele: “Să profităm de ceea ce avem până acum de la nivel guvernamental, prin ceea ce există scris. Am găsit soluţia aceasta ca cel puţin până la finele anului 2016 să eliberăm traseul până la frontieră şi atunci mai rămân două aspecte, din punctul meu de vedere: unul este de nivel guvernamental, poate chiar săptămâna viitoare voi pune nişte întrebări şi vom avea răspunsuri, mă refer la Ministerul Afacerilor Interne şi la Ministerul Afacerilor Externe, iar celălalt aspect pe care îl observ ţine de administraţia locală, respectiv de Consiliul Judeţean care ne va sprijini cu siguranţă pe problema investiţiei liniei electrice şi ce mai este pe infrastructură, drumul, care trebuie clasificat pentru stabilirea formulei de finanţare şi execuţie”.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.