Ultima actualizare: azi, 17:38

Locale

Cine este noul deputat, Antal Istvan? Imaginile care spun mai mult decât cuvintele (FOTO)

antal-istvan-14Un om deosebit, cu simţul umorului foarte bine dezvoltat, de o sinceritate de-a dreptul incredibilă în ziua de astăzi și un optimism fără margimi. Cam aşa poate fi caracterizat proaspătul deputat Antal Istvan, originar din Satu Mare, dar ales prin redistribuire în judeţul Constanţa.

Sătmăreanul împlineşte anul acesta aproape 60 de ani, şi răspunde unor întrebări cu o lejeritate şi sinceritate ce poate fi atribută unui politician senior, parcă din alte vremuri, nicidecum unui politican din zilele noastre, care încearcă prin orice mijloace să îşi facă o imagine mai bună.

El a ieşit deputat, nici nu spera la asta, drept pentru care nici nu ştie câte voturi a luat.

“Nu ştiu decât în procente. UDMR-ul în afara Carpaţilor pe primul loc a fost în judeţul Iaşi, undeva la 1,02% şi următorul judeţ a fost Constanţa cu 0,78%, parcă, deci asta a fost prestaţia mea. Poate nu este neapărat important numărul de voturi. Sigur, îi înţeleg pe acei candidaţi din alte partide care  au avut mii de voturi faţă de mine, vă daţi seama că nu a hotătrât nici măcar un om, calculatorul aşa a dat”, a declarat Antal Istvan pentru PortalSM.

El s-a mutat înurmă cu şase ani în Constanţa, împreună cu soţia sa, şi acum au acolo o afacere care merge bine, adică un restaurant cu specific unguresc.

“Eu nu sunt străin nici de organizaţia UDMR, nici de judeţ, pentru că de şase ani stau aici. În cele mai multe judeţe din exteriorul carpaţilor, UDMR-ul a avut trimişi, dar eu sunt acolo. Este organizaţie, are câteva sute de membri, ne întâlnim mai mult la biserică”, a mai spus deputatul.

Cariera politică și-a început-o încă în decembrie 1989în Satu Mare, când a avut curajul să vorbească în public în limba maghiară, a mai avut trei mandate de consilier judeţean, însă soarta l-a împins în altă parte. El a fost printre primii membri ai UDMR Satu Mare.

“În 23 decembrie 1989, eu am luat cuvântul în limba maghiară şi sigur am îndemnat maghiarii dacă vor să se deosebească cu ceva de restul populaţiei, nu doar prin muncă şi hărnicie”, a adăugat Antal.

De ce s-a înscris în cursa electorală? Ca să mai adune câteva voturi pentru UDMR. Spera să câştige mandatul?

“A fost doar intenţia de a strânge aceste voturi, nimic altceva, vă daţi seama. Dvs când luaţi un bilet de 6 din 49 măcar speraţi, eu măcar am fost sincer, conştient că şansele erau mai mari undeva, ceea ce s-a şi dovedit. Am avut trei mandate de consilier judeţean, deci nu sunt departe de politică, nu m-a arătat nimeni cu degetul. Am candidat într-un judeţ unde sunt foarte multe minorităţi de la musulmani, turco-tătari, machedoni, italieni, deci e un judeţ foarte pestriţ şi sincer acolo nicio secundă în cei şase ani nu am simţit nicio deosebite. Am fost acceptat, am muncit. Eu pot să spun că dacă toată lumea ar fi făcut atât pentru această ţară, cât am făcut eu în ai mei, am aproape 60 de ani, ţara nu era aici”, a mărturisit Antal.

Antal istvan este inginer zootehnist, a fost director general în Ministerul Agriculturii, este specialist în creşterea cailor, arbitru internaţional de câini.

A încercat să facă afaceri în Satu Mare, dar din cauza unor probleme a trebuit să plece Şi cum nu voia la cules de căpşuni în Spania, a căutat variante. S-a mutat în Constanţa, unde a şi deschis un restaurant.

“O a doua pasiune a mea este gastronomia. Am făcut gulyas, bucătărie ungurească, şi avem un resturant care chiar merge bine, este cu profil unguresc, nu avem nicio concurenţă. Sunt restaurante italieneşti, turnceşti, româneşti, tradiţionale, bune, dar ceea ce oferim noi nu are concurenţă”, a mai spus acesta.

Întrebat de ce a ales tocmai Constanţa, noul deputat pare să nu ştie răspunsul. “Nu ştiu, poate până acolo au ajuns banii de benzină”, a răspuns în glumă.

El nu a făcut multe promisiuni, poate şi pentru că nu a crezut că va ajunge în Parlament. “Eu o să încerc în această ţară, pentru Dobrogea, dar sigur inima mea este la Satu Mare, o părticică”.

Antal Istvan este căsătorit şi are doi copii, care sunt în Satu Mare.

2 comentarii

  1. InimaDeLeu Răspunde

    Om fain, mare iubitor de animale!
    Hajra!

  2. Garuboz Răspunde

    Hajra pe mata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.