Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Un sătmărean, candidat la Episcopia Maramureșului și Sătmarului (FOTO)

episcop2Doi candidați au fost desemnați pentru a ocupa funcția de arhiereu al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. Pe lângă actualul arhiereu vicar, PS Iustin Sigheteanu, la funcția de episcop al Maramureșului și Sătmarului a fost desemnat și sătmăreanul Timotei Bel, starețul Mănăstirii Scărișoara din județul Satu Mare.

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului s-a întrunit în şedinţă specială, joi, 8 decembrie 2016 la reşedinţa mitropolitană din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului şi Sălajului şi Locţiitor de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului, pentru a-i desemna pe cei doi candidaţi pentru scaunul vacant de Episcop al Maramureşului.

episcop1În conformitate cu prevederile din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române privitoare la alegerea de episcop, candidaţii au fost aleşi din lista candidaţilor eligibili transmisă de Cancelaria Sfântului Sinod, la care a fost adăugat, potrivit prevederilor aceluiaşi Statut, numele unui arhimandrit.

Potrivit biroului de presă al Mitropoliei Clujului, după aceste consultări, membrii sinodului Mitropolitan i-au ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanu, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi pe preacuviosul părinte arhimandrit Timotei Bel, stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă din județul Satu Mare şi exarhul mănăstirilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, candidaţi la scaunul vacant de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului.

episcop4Numele celor doi candidaţi desemnaţi de Sinodul Mitropolitan au fost prezentate membrilor Adunării eparhiale extinse a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care s-a întrunit în şedinţă de consultare cu membrii Sinodului mitropolitan, vineri, 9 decembrie 2016, la reşedinţa mitropolitană din Cluj-Napoca.

Adunarea eparhială şi membrii de drept au decis menţinerea celor doi candidaţi şi înaintarea lor Sfântului Sinod, care se va întruni în şedinţă de lucru, vineri, 16 decembrie 2016, la reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, pentru a-l alege pe viitorul Episcop al Maramureşului şi Sătmarului.

Adunarea Eparhială extinsă a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului este formată din 30 de persoane, două treimi laici şi o treime clerici (preoţi).

4 comentarii

  1. carcotas Răspunde

    Din pacate, nicio sansa pentru satmareanul nostru. Dupa numararea voturilor vom constata ca nici reprezentantii satmarului nu l-au votat toti!Pacat.

  2. Ion Răspunde

    @ carcotas: voteaza doar membrii Sf. Sinod al BOR (patriarh, mitropoliti, episcopi) unde nu este nici un reprezentat al satmarului. Asa ca …

  3. cucu Răspunde

    UNUL SINGUR MERITA ASA ONOARE DIN TOATE CAZATURILE DIN JUDET, DAR EL NU VREA NICI CU FORTA ASA CEVA, STIIND CE ESTE ACOLO-STARETUL DE LA BIXAD. CE MA MIRA ESTE CA NU L-AU PUS PE BANDITUL DE LA MARIUS

  4. Pupaza Răspunde

    @cucu-le, ai dreptate: “dintre toate cazaturile din judet” este singurul care nu vrea. De cand si-a facut vesminte arhieresti au trecut zeci de ani asa ca … ” el nici cu forta nu vrea asa ceva”. In ceea ce-l priveste pe “banditul” de la Marius numai un om duhovnicesc ca fratia ta poate folosi asemenea cuvinte la adresa unui staret, in Postul Craciunului.Cucu … Cucu … Cucu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.