Ultima actualizare: azi, 16:36

Locale

Explicații oficiale: De ce se stă 8 ore la Urgențele din Satu Mare

URGENTE SATU MAREAutoritățile județene încearcă o campanie de informare a cetățenilor cu privire la folosirea centrelor de permanență pentru probleme medicale, evitându-se astfel aglomerarea Unităţii de Primiri Urgenţe dar şi ambulanţelor.

Subiectul a fost dezbătut în şedinţa de astăzi a Colegiului Prefectural, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Marius Meghişan, spunând că populaţia nu cunoaşte aceste centre şi că ar fi nevoie de o campanie de informare.

În sprijinul acestuia au intervenit și managerul Serviciului de Ambulanță Județean Satu Mare, Gabriela Opriș, și prim adjunctul șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Constantin Ganea, care au explicat că de multe ori ambulanțele sunt folosite pe post de transport al pacienților, în loc să acorde prim ajutor, în sensul că unele persoane apelează la acest serviciu de urgenţă deşi nu au probleme urgente.

“În loc să meargă în prima fază la medicul de familie, solicitantul poate să se adreseze centrelor de permanenţă. Acolo sunt medici la fel de bine pregătiţi. Dacă medicul din centrul de permanenţă decide că necesită tratamente pe loc, o reţetă, decide un consult de specialitatea sau UPU, descongestionează şi activitatea noastră. Mergând la aceste unităţi sanitare, ne degrevează pe noi şi pe UPU. Se stă la UPU 7-8 ore şi ajungem în mass media şi pe bună dreptate oamenii sunt nemulţumiţi, dar trebuie conştientizaţi, educaţi în acest sens, pentru că în primul rând le fac lor rău să meargă să stea 7-8 ore acolo ca să poată fi consultat de un medic”, a spus şefa SJA.

Aceasta speră ca oamenii să folosească centrel de permanență, arătând că angajații instituției fac cu greu față solicitărilor foarte multe și să sunt epuizați.

La rândul său, Constantin Ganea a afirmat că în 30 % din cazuri oamenii solicită ambulanțe deși nu sunt cazuri urgente. Cu alte cuvinte, ambulanţele sunt folosite pe post de taxi şi nici nu sunt “la bază” pregătite să intervină pentru situaţii cu adevărat urgente.

“Ne utilizăm ambulanţele din dotare, vorbim atât de cele ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă cât şi SMURD, pentru transport efectiv la spital. 30% din cazurile luate pe 112 nu sunt urgenţe. Sunt de genul “mă doare capul de trei zile”. Dacă în trei zile nu ai putut să mergi la medicul de familie sau la centrul de permanenţă… Dau un singur exemplu, dacă dislocăm ambulanţa de la Turţ, un drum dus întors Turţ – Satu Mare ia două ore, dacă avem un stop cardio respirator în acest interval de timp ce facem?”, a a subliniat Constantin Ganea.

El a dat assigurări că ambulanţele intervin şi în astfel de cazuri, deoarece nu se ştie exact care e situaţia decât la faţa locului, însă recomand oamenilor ca pentru astfel de cazuri să se deplaseze la centrele de permanenţă.

În final, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de o campanie de informare a sătmărenilor cu privire la existenţa acestor centre, care sunt controlate de Direcţia de Săntătate Publică.

2 comentarii

  1. Ardelean Răspunde

    Interesant….fix dupa controalele in care medicii de la permanente mai mult nu existau decat existau, ne apucam sa le facem reclama mascata. Acolo, exista cel mult o asistenta somnoroasa careia i-a fost lasata parafa pe mana, sa poata scrie retete compensate la neamuri. Va recomand sa fiti nevoiti odata sa mergeti la centul din Terebesti sa va tratati…sigur va faceti bine. Si in trei zile va duce smurdul cu elicopterul la CJ, sa va faca bine.

  2. Ciudatu' Răspunde

    Economistu’ si petrolista si-au dat cu parerea! Vai de steaua noastra!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.