Ultima actualizare: azi, 16:47

Locale

Paradoxal. Al patrulea pod, construit mai repede decât al treilea, la Satu Mare

podulLucrările de construire a centurii de ocolire a municipiului Satu Mare sunt tot mai aproape de începere, conform celor spuse de prefectul Radu Bud. Centura municipiului Satu Mare prevede și un pod, cunoscut de sătmăreni drept al patrulea, peste Someș. În aceste condiții, paradoxal, al patrulea pod peste Someș la Satu Mare va fi construit mai repede decât al treilea.

Prefectul Radu Bud a declarat vineri seara, la prezentarea progrramului Start Up Nation, că Ministerul Transporturilor a finalizat proiectul de hotărâre de guvern pentru exproprieri, ceea ce înseamnă că după adoptarea acestuia se poate emite ordinul de începere a lucrărilor. Prefectul speră că parlamentarii sătmăreni să sprijine acest proiect iar într-o lună să fie adoptat de guvern. “Înseamnă că se poate da ordinul de începere. Există constructor, există bani, există proiect, ştiu că mulţi şi-au pierdut încrederea în acest proiect, dar el există şi va avea un impact deosebit asupra judeţului Satu Mare”, a spus prefectul.

Centurii de ocolire a municipiului Satu Mare i-a fost alocată în acest an suma de 137 milioane lei, aproximativ o treime din totalul proiectului. Constructorul a început deja la efectuarea studiului geotehnic şi la întocmirea proiectului tehnic. Dacă nu apar probleme, cel mai probabil în acest an vor începe lucrările propriu zise.

Dacă lucrările la șoseaua de centură și, implicit, la al patrulea pot începe în orice moment, nu același lucru se poate spune, însă despre al treilea pod. Recent au fost efectuate foraje pentru elaborarea studiilor geologice, însă până la începerea lucrărilor mai este mult.

Prezentă vineri la Satu Mare, vicepremierul României, Sevil Shhaideh, care este și ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene, a pecizat că așteaptă din partea autorităților sătmărene un proiect serios și bine fundamentat pentru cel de-al treilea pod.

”Eu sper că acest proiect este pregătit, are toate avizele , astfel încât el să fie contractat. Noi mai avem o săptămână până pe 17 martie, în care aşteptăm toate autortăţile locale, nu numai cele din judeţul Satu Mare, să îşi depună solicitările către ministerul Dezvoltării şi pe urmă urmează partea de analiză şi de prioritizare a acestor investiţii. Şansa este din partea autorităţii locale. Eu ştiu de acest pod de cinci ani. Fiecare conducere a dorit acest pod, înţeleg că este dorinţa tuturor cetăţenilor, primarii nu vin cu dorinţe personale, este foarte dorită această investiţie şi va uşura multe evenimente la nivelul municipiului dacă această investiţie se va realiza. Aştept din partea autorităţilor locale o fundamentare serioasă şi un proiect serios în acest sens. Adică să depăşin stadiul de dorinţă, de discuţii, şi cred că prin atitudinea pe care guvernul nostru a avut-o faţă de judeţul Satu Mare am dovedit că ştim să ne aplecăm asupra proiectelor serioase din judeţul dvs.”, a afirmat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

Ce de al treilea pod ar costa aproximativ 90 de milioane de euro, iar conducerea Primăriei Satu Mare își dorește ca această finanțare să fie făcută prin PNDL: ”Am solicitat ca finanțarea pentru acest pod să fie prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Elaborăm nota de fundamentare ca finanțarea construirii acestui pod să fie inclus pe lista PNDL”, a precizat primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.

3 comentarii

  1. P C R ⚒ Răspunde

    Parole parole parole

  2. MISU SAVA Răspunde

    Informez pe aceasta cale angajatii Primariei mun. Satu Mare, ca programul PNDL este destinat mai mult comunelor sarace, care depun proiecte de 1-2 mil. euro cu alocari pe 4 ani, cf. alocarilor bugetare, cf. anexa 3-PNDL. Pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere in orase si municipii exista fonduri europene pe diferite programe si axe de finantare legal constituite in acest sens. Suma de 90 mil euro, cat este necesar construirii celui de-al treilea pod , ar insemna alocari pe 90 ani!!!!!
    Rog pe aceasta cale angajatii Primariei mun. Satu Mare in frunte cu primaru sa nu se mai ocupe de chestii “slabe,, sa nu mai arunce praf in ochii satmarenilor, si sa munceasca , sa gaseasca acele fonduri si sa depuna cereri de finantare , vezi Oradea, Zalau, Cluj, Bistrita Nasaud, Alba Iulia, ca altfel trec fondurile postaderare si va fi jale cu ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.