Polițiști sătmăreni, obligați să achite 36.000 euro unei familii de romi

14 martie 2017 | 3 comentarii

politistiCurtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca membrii unei familii de romi din Satu Mare sa primeasca 36.000 de euro de la politistii sătmăreni. În 2008, poliţiştii au exercitat acte de violente asupra sotilor Fogorasi, fiicei acestora de 13 ani si bunicului matern. 

Romani Criss arata, intr-un comunicat de presa, ca, marti, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronuntat in cazul Fogorasi si altii contra Romaniei, ”recunoscand tratamentul abuziv al lucratorilor de politie aplicat romilor, care, asa cum reiese din hotararile anterioare, este musamalizat in mod sistematic de catre autoritatile judiciare nationale”.

In plangerea sotilor Fogorasi, reprezentati la CEDO de catre asociatia Romani Criss, se arata ca, in 4 iulie 2008, membri ai acestei familii – sot, sotie, fiica de 13 ani si bunicul matern – au fost supusi unei serii de acte de violenta exercitate de catre politisti in fata dispensarului din localitatea Acâș, judetul Satu Mare, dar si la postul de politie.

CEDO arata, intre altele, ca politistii nu au intocmit un proces verbal din care sa reiasa motivele pentru care membrii familiei Fogorasi au fost dusi la sectia de politie si pentru care ulterior cei doi soti au fost retinuti pentru 24 de ore, sub acuzatia de ultraj contra bunelor moravuri.

De asemenea, Curtea noteaza ca nu a fost justificata interogarea fetei de 13 ani, dar si ca in documentele intocmite de Politie nu sunt consemnate ranile – si nici explicata sursa lor – pentru care Z. Fogorasi a necesitat aproximativ trei luni de ingrijiri medicale dupa ce a iesit din arest.

Conform sursei citate, CEDO a stabilit ca Romania a incalcat articolul 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care prevede ca ”nimeni poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

Pentru repararea prejudiciului moral, Curtea a dispus acordarea sumei de 12.000 de euro pentru fiecare dintre cei trei reclamanti, al patrulea nefiind eligibil. Adica 36.000 de euro în total.

Etichete: , , , , , , ,

Categorie: Locale

Comentarii (3)

Trackback URL | RSS Feed comentarii

Responsabilitatea juridică a comentariilor revine în totalitate autorilor, care își asumă în întregime și consecințele legale

 1. Gogo Manu spune:

  Fagarasi?? Nu sunt bolnavii psihic din Acas care solicita aproape in fiecare zi ambulanta si politia ???

 2. ARBEITMACHTFREI spune:

  NEMTII CUM LE ZIC : RROMI?
  NU: TIGOINE
  rromi se confunda cu romani.
  scrieti tigani.

  • Gogo Manu spune:

   Toata lumea le zice tigani,chiar si ei isi zic asa,doar ion iliescu(kkmas in sapca lui de bolsevic) i-a facut ”rromi” iar prostii au preluat apelativul,cica asa zice legea,si ca ar fi interzis sa l-i se mai zica tigani !! Daca mie imi spune cineva ca sunt ”ardelean”, dupa urechea suta a prostilor ar trebui sa-l dau in judecata !! Stupid people !!Iar tiganii acestia din Acas sunt niste scandalagii carora nu ai cum sa nu le aplici cate un ”tratament” din ala specificat in articolul boureanului care le zice tiganilor ”romi” !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 • RSS
 • Facebook
 • Google+
 • LinkedIn
 • YouTube
 • Pinterest