Ultima actualizare: azi, 10:34

Locale

Sătmăreanul apreciat la New York. Opere de artă unice în lume (FOTO/VIDEO)

szilard gaspar (4)Un sătmărean de 26 de ani face furori în rândul iubitorilor de artă din New York dar și din Londra, Paris sau Tel Aviv. Sătmăreanul Szilard Gaspar este singurul din lume care creează opere de artă din lut cu mănușile de box, întregul procedeu fiind un adevărat spectacol care se desfășoară în fața vizitatorilor. El a fost boxer la CS Unio Satu Mare, CSM Cluj, și are deja peste 30 de reprezentații atât în țară cât și peste hotare.

Ultimul său “performance live” a avut loc la începutul lunii martie la New York, în cadrul expoziţiei Volta, fiind prezente la vernisaj circa 5.000 de persoane.

“De trei ani fac “performance live” în faţa publicului. Când eram la master mi-a venit ideea. M-am gândit cum să intervin cu energia de la sport, iar la o tema liberă m-am gândit să iau un sac pe care să-l distrug în faţă la public. Practic transmit energia pe material şi rămâne un obiect care poate fi folosit în capodopere. Am fost la peste 30 de expoziţii, ori cu show live, ori cu filmări. Am fost la Tel Aviv, Paris, Londra, New York…”, a declarat Szilard Gaspar pentru Pro Sport.

El este singurul din ume care face așa ceva. Este practic o luptă imaginară, din care rezultă o operă de artă.

“Sunt singurul sportiv de performanţă. Tata a fost antrenor şi din copilările am crescut cu acest sport. Am fost şi la Liceul de Artă, din clasa a cincea, iar acum sunt doctorant în anul doi. Am inventat o chestie foarte personală şi originală, pentru că eu practic mă lupt cu un adversar imaginar. Artistic, sună foarte bine asta. Le-am povestit profesorilor cum sunt pregătiţi boxerii, cum lucrează. Eu nu încerc să creez o lucrare, lucrez după reprize din box. Ce iese în trei reprize, asta este lucrarea. Transmit în trei-patru reprize energia corpului pe un material ales”, a mai spus acesta.

Szilard Gaspar s-a născut în Satu Mare, a găcut masterul Universităţii de Artă şi Design din Cluj Napoca, iar acum este doctorand.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.