Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Un periplu al Frumuseții în Țara Oașului-Împletitul miresei (FOTO)

mireasa13Muzeul Județean Satu Mare a găzduit astăzi evenimentul de lansare a cărții ”Un periplu al Frumuseții în Țara Oașului-Împletitul miresei”, al autoarei Mihaela Grigorean. Sala mare a muzeului s-a dovedit a fi neîncăpătoare datorită și numărului mare de oșeni care au participat la acest eveniment.

Despre carte și despre autoarea acesteia au vorbit, rând pe rân, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Rus, viceprimarul Doina Feher, directorul Muzeului Județean Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Robert Laszlo, dar și alți invitați.

Cartea ”Un periplu al Frumuseții în Țara Oașului-Împletitul miresei” a apărut  la Editura Ecou Transilvan, din Cluj-Napoca, în 2016. Cartea a apărut cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, sub egida Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.

În cadrul evenimentului de lansare a cărții au mai avut loc un vernisaj de fotografii realizate de Romeo Komaromi, Emilian Moldovan, Remus Țiplea și de fotografii vechi inedite; o expoziție a lucrărilor de pictură cu Mireasa din Oaș, a artiștilor plastici Dorel Petrehuș și Vasile Pop-Negreșteanu; proiecția unor secvențe filmate la împletitul miresei în satele oșenești prrecum și prezentare de cununi și coade folosite la găteala miresei în Oaș.

Atmosfera a fost însuflețită de către invitații veniți din satele Țării Oașului: Tarna Mare, Batarci şi Boineşti-Mihai Zele, Turț-Ioan Belbe, Gherța Mică, Târșolț, Cămârzana, Bixad-Irina Man, Certeze, Negrești-Oaș-Maria Tripon, Prilog-Gheorghe Berende, Vama,  Racșa. 

Un comentariu

  1. diana Răspunde

    Sigur e portul care te ingrasa si te imbatraneste cel mai mult. Sint convinsa ca imbracate normal aceste fete si femei chiar arata bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.