PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Avram Iancu, omagiat la Filarmonică. A fost propusă realizarea unei statui în cinstea sa

lansare carte filarmonica (22)Monografia lui Avram Iancu, scrisă de Silviu Dragomir, a fost prezentată astăzi la Filarmonica de Stat Dinu Lipatti, reeditată și prefațată de părintele stareț Emanuil Rus de la Mănăstriea Bixad.

Sala Filarmonicii a fost arhiplină, lansarea volumului reeditat de părintele Rus făcându-se în prezența senatorului Valer Marian, directorului Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj Napoca, Radu Radoslav, profesorului Ștefan Vișovan, istoricilor sătmăreni Ioan Viman și Viorel Ciubotă, editorului Vasile George Dâncu, jurnalistului Ovidiu Ohanesian și a lt. (r.) Alexandru Gheorghe. De asemenea, în sală s-au aflat prefectul Eugeniu Avram, vicepreședintele Consiliului Judeţean Mircea Govor, fostul prefect Gheorghe Ciocan, primarul din Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, fostul primar Nicolae Bura, etc.

Evenimentul a început pe acordurile maestrului Dumitru Fărcaș, invitat de onoare, care a reușit să ridice toată sala în picioare.

Monografia  „Avram Iancu”, scrisă de Silviu Dragomir, a fost prefaţată şi editată prin grija (literară şi financiară) a părintelui stareţ Emanuil Rus de la Mănăstirea Bixad. Istoricul Ioan Viman a precizat că părintele Rus face parte dintr-o ilustră galerie a preoților cărturari sătmăreni, alături de nume ca Dimitrie Ivașcu sau Vasile Lucaciu.

”Rolul său e de mijlocitor între Dumnezeu și oameni, pe care părintele l-a dublat de-a lungul vieții sale cu o vastă activitate de cărturar pusă în slujba semenilor. Părintele Emanuil s-a născut în localitatea Plopiș, din Țara Chioarului, la 8 noiembrie 1953, localitate ce aparținea altădată tot Sătmarului. Foarte de tânăr a fost atras de biserică, intrând în 1971 la seminarul teologic. La terminarea acestuia în 1976, s-a călugărit. Pașii l-au purtat prin mai multe mănăstiri din nord-vestul României, definitorii fiind cele de la Rohia și mai ales cea a Bixadrului, unde a devenit în decursul anilor cunoscut atât prin activitatea pastorală pe care o desfășoară, dar și prin cea culturală, părintele înscriindu-se cu cinste într-o galerie de iluștrii preoți sătmăreni cărturari, care începe cu Dimitrie Ivașcu, la începutul secolului al XVIII-lea și continuă cu doctorul Vasile Lucaciu, la întretăierea veacurilor al IX-lea și XX-lea”, a declarat Ioan Viman.

Părintele Emanuil Rus a ținut să ne amintească să nu uităm niciodată de cei care s-au jertfit pentru patria noastră, având obligația să transmitem aceste informații și copiilor noștri, viitorul acestei țări, un exemplu de urmat fiind eroul național Avram Iancu.

”Personalitatea acestui erou al Apusenilor este covârșitoare, iar Silviu Dragomir îl surprinde în lucrarea de față, în multiple ipostaze. Este un simbol de demnitate națională, de iubire de țară, de dăruire de sine pentru binele românilor. L-au iubit și l-au respectat locuitorii Apusenilor ca pe un lider autentic și-au pus în el întreaga lor speranță de mai bine, de aceea l-au urmat cu totală încredere și au continuată să îl venereze”, a precizat părintele stareț.

Senatorul Valer Marian a solicitat Instituției Prefectului, Consiliului Județean și Primăriei Satu Mare să înceapă demersurile pentru ridicarea unei statui a lui Avram Iancu în Piața 25 Octombrie, având sprijinul partidelor și oamenilor de afaceri.

 ”Noa hai la carte, hai la muncă, hai la luptă! Şi atunci testamentul lui Iancu se va îndeplini, la luptă pentru binele comun. Va trebui să începem cu hai la carte și să punem mână pe cărțile de istorie și cei mai tineri și cei mai în vârstă. Solicit Instituției Prefectului, reprezentată prin domnul prefect, care poartă prenumele lui Iancu, domnul Eugen Avram, solicit conducerii Consiliului Județean și Primăriei Satu Mare, reprezentată prin viceprimarul Radu Roca, să facă demersuri cât mai urgente și vom acorda tot sprijinul, noi partidele politice românești și prietenii noștri oamenii de afaceri pentru a ridica o statuie, dar nu ca cea caricaturală de la Cluj, în Piața 25 Octombrie din Satu Mare, care are o denumire cu rezonanță istorică, fiind ziua eliberării ultimei brazde de pământ românesc de sub jugul fascisto-hortyst”, a declarat senatorul Valer Marian.

La final, rapsodul Dumitru Fărcaș a urcat din nou pe scena Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti.

Exit mobile version