PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Dr. Levai Lehar – Dezlipirea de retină

Dezlipire de retină-imagine intraoperatorie

Medicul oftalmolog Levai Lehar atrage atenţia asupra dezlipirii de retină, o afecţiune foarte gravă, care netratată la timp poate duce la pierderea definitivă a vederii.

Ca şi semne premergătoare ale dezlipirilor de retină sunt senzaţiile de fulgere sau alteori creşterea bruscă a numărului de “muşte volante” în câmpul vizual. Apariţia unor asemenea simptome trebuie investigate de medicul specialist. O dată instalată, dezlipirea de retină, în funcţie de zona şi suprafaţa de retină dezlipită poate produce senzaţii de amputări mai mult sau mai puţin accentuate ale câmpului vizual, sau chiar pierderi profunde ale vederii în cazul dezlipirilor totale de retină. Cauzele dezlipirilor de retină pot fi în principal rupturile retiniene, retinopatia diabetică, traumatisme, etc.

În cazul acestei patologii tratamentul trebuie efectuat de urgenţă şi depinde de forma, cauza, respectiv de durata dezlipirii. Astfel în cazul dezlipirilor recente pacienţii pot beneficia de metode terapeutice mai puţin invazive. În cazul dezlipirilor de retină care persistă de o perioadă lungă de timp tratamentul este mai laborios, recuperarea vederii reflectând starea retinei în momentul intervenţiei. Un ochi cu dezlipire de retină prezită şanse mari de recuperare dacă beneficiază de tratament în cel mult 10-14 zile de la apariţia dezlipirii, după această perioadă şansele de recuperare vizuală integrală scad.

În concluzie putem spune că orice scădere a acuităţii vizuale trebuie investigată de către medicul oftalmolog în cel mai scurt timp posibil pentru stabilirea diagnosticului şi instituirea cât mai timpurie a tratamentului.

 

Dr. Levai Lehar
Medic Specialist Oftalmolog