Preşedintele CJ, Adrian Ştef, a declarat că va continua modernizarea secţiilor de la Spitalul Nou, se va reabilita termic atât această clădirea cât şi cea a Spitalului vechi, se va renova fostul centru Hipocrate, iar următorul pas va fi construirea unei noi morgi, în curtea Spitalului Vechi. Totodată, în curtea Spitalului Nou se vor amenaja locuri de parcare cu plată, pentru saloanele VIP se vor introduce taxe, iar pentru saboţii de la intrare se va percepe altă taxă.
Vicepreşedintele Mircea Govor a atins un subiect sensibil pentru medici, dar care creează de multe ori revoltă în rândul pacienţilor, şi anume comportamentul cadrelor medicale cu bolnavii.
“Trebuie să schimbăm modul în care personalul se comportă cu bolnavii. Oamenii nu mai trebuie să vină cu punga de medicamente de acasă. Este un sistem haotic de aprovizionare a spitalelor din România. Reabilitarea spitalului va continua şi va avea o formă cum puţine spitale din ţară au. În primul rând trebuie să învăţăm să ne comportăm cu oamenii. În Satu Mare va fi o revoluţie. Elegant, toată lumea va trebui să înţeleagă că bolnavul este cel mai important. Când intră în spital, trebuie să ştie că este în siguranţă, că are şanse la viaţă”, a declarat Mircea Govor.
Conducerea judeţului a dat asigurări că în acest an mentalitatea medicilor se va schimba treptat, odată cu modernizarea Spitalul Judeţean.
Directorul medical al Spitalului Județean, Paula Mare, a arătat că spitalul a fost foarte aglomerat, comparativ cu numărul de medici. Astfel, anul trecut, spitalul, cu cei 177 de medici și 1110 paturi, a avut 38.000 de externări, 179.000 de consultații în ambulatorii, 20.000 de consultații interclinice.
Obiective pentru 2013:
Reabilitare și igienizare secții în cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare
– Perioada 15.01.2013 – 28.02.2013 – secțiile: Pediatrie et.5, Chirurgie pediatrică et. 5, Hol aferent et. 5, Chirurgie Generală et. 1, Chirurgie plastică et. 1.
– Perioada 01.03.2013 – 15.03.2013 – sectiile: Gastroenterologie et.4 – finalizare, Chirurgie generală et.1, Chirurgie plastică et. 1.
– 16.03.2013 – 26.04.2013 – secțiile: Neonatologie et.2, Obstetrică et.2, ATI et. 2, Chirurgie generală et. 1, Chirurgie plastică et.1
– Perioada 27.04.2013 – 31.05.2013 – sectiile Ginecologie et.1, ORL et. 1, ATI et.2
– Perioada 01.06.2013 – 12.07.2013 – sectiile: Nefrologie -parter, Urologie -parter.
– Finalizarea reabilitării clădirii cu destinație secție Pediatrie Tășnad, martie 2013
– Finalizarea reabilitării clădirii Ambulatoriului Integrat din strada Gheorghe Lazăr, martie 2013.
Eficientizarea energetică /termică, a locațiilor SJ, str.Eroii Revoluției nr.1-2 și locația str.Prahovei nr.1, constând în schimbarea Acoperișului clădirii locației II, izolație termică, schimbare tâmplărie uși și geamuri, instalații sanitare, instalații de încălzire, climatizare. Sursa finanțare: fonduri europene nerambursabile. Pentru început este finalizat Studiul DALI, pentru locația II, valoare totală: 19 896 191 lei, cu TVA. Durată estimată de la momentul începerii lucrărilor: 2 ani
Supraetajări: clădiri locația I cu scopul îmbunătățirii condițiilor de confort și a condițiilor de lucru conform normelor sanitare în vigoare si a standardelor europene:
– Supraetajarea Blocului de Spălătorie și Bucătărie din locația I în vederea extinderii secției Chirurgie generală pe o suprafață aferentă amplasării a 21 paturi plus anexele și dotările specifice, inclusiv o sală de intervenții de mica chirurgie, ceea ce va permite funcționarea la standarde europene a actului medical chirurgical.
– Supraetajarea clădirii ambulatoriului, respectiv a structurii ocupate de ATI, pe o suprafață aferentă amplasării a 75 paturi plus anexele și dotările specifice, în vederea mutării secției Neurologie din locația II în locația I. Sursa finanțare: fonduri ale ministerului sănătății, fonduri ale administrației locale și fonduri ale SJU.
Aceste obiective privind supraetajarea urmează a fi derulate la nivel de proiect după aprobarea bugetului pentru anul 2013.