PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Senatorul Valer Marian propune amendarea cetățenilor care nu vorbesc limba română

Senatorul Valer Marian și deputatul Octavian Petric vor iniția un proiect de lege care prevede amendarea cetățenilor români care nu vorbesc limba română în instituții, magazine și locuri publice, dar și retragerea cetățeniei române celor de etnie română care au solicitat cetățenie maghiară.

Valer Marian si Octavian Petric

Președintele PSD Satu Mare a făcut unele precizări, astăzi, într-o conferință de presă, referitoare la interpretarea unor declarații mai vechi, susținând că poartă tot respectul minorității maghiare, însă și reprezentanții acesteia ar trebui să acorde mai mult respect românilor majoritari.

În acest sens, senatorul a prezentat „Traseul legendelor sătmărene”, un ghid turistic editat din fonduri europene în care se aduc jigniri românilor, fiind numiţi inclusiv vlahi primitivi care locuiesc în case mici dărăpănate. „Poate mai primitivi erau unii care ţineau carnea sub şaua calului”, a ţinut să precizeze liderul USL.

Totodată, acesta s-a arătat deranjat de faptul că la unele manifestări la care participă şi oficialităţi române nu se rosteşte nici măcar un cuvânt în limba oficială a acestui stat iar în unele instituţii conduse de maghiari, în magazine sau spitale, nu se foloseşte limba română. Ba mai mult, potrivit acestuia în ultimii ani s-au făcut angajări pe criterii etnice având loc şi o epurare etnică a românilor.

Prin urmare, senatorul a declarat că împreună cu deputatul Octavian Petric va iniţia un proiect de lege, „Legea loialităţii faţă de limba română”, care să reglementeze mai multe aspecte: retragerea cetăţeniei române etnicilor români care au solicitat cetăţenia maghiară, nu şi celor de etnie maghiară, aplicarea unor amenzi celor care nu folosesc limba română faţă de români în instituţii, şcoli, farmacii, magazine şi sancţionarea penală a celor care fac angajări pe criterii etnice.

Valer Marian susţine că o astfel de lege este în vigoare în Slovacia, unde se aplică amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de euro, şi în ciuda protestelor de la Budapesta, Comisia Europeană a avizat această lege.

Pentru a sublinia că nu are nicio problemă cu minoritatea maghiară, preşedintele PSD a declarat că directorii UDMR competenţi vor fi menţinuţi pe funcţii. USL i-a propus Cristinei Stahl să preia postul de director al Clubului Sportiv Municipal Satu Mare, însă aceasta a refuzat, iar pentru postul de director al secţiei române a Teatrului de Nord este propus actorul Carol Erdoş, de etnie maghiară.