Cardinalul farncez Jean-Louis Tauran a folosit sintagma “Habemus Papam”, pentru a anunţa, din logia papală, alegerea unui nou papă.
Cardinalul Jorge Mario Bergoglio are 76 de ani şi este de origine argentiniană. Din 1998, Jorge Mario Bergoglio a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, fiind numit cardinal în 2001.
Jorge Mario Bergoglio este un cardinal argentinian, născut pe 17 decembrie 1936. El a fost Arhiepiscop în Buenos Aires începând cu anul 1998 şi şi-a primit cardinalatul în 2001.
Noul papă s-a născut în Buenos Aires, într-o familie în care a mai avut patru fraţi. Tatăl său este italian. Este licenţiat în filosofie de la Universitatea Máximo San José in San Miguel şi a predat literatură şi psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe, precum şi la Colegio del Salvador din Buenos Aires.
Bergoglio a fost hirotonisit în 1969, a fost rector la San Miguel între 1980 şi 1986, el şi-a făcut doctoratul în Germania, după care s-a întors în Argentina unde a servit în Cordoba şi apoi în Bueno Aires.
Papa Ioan Paul al II-lea a fost cel care l-a ridicat în în rangul de cardinal în februarie 2001.
Biograful său, Sergio Rubin, a povestit agenţiilor de presă că noul Suveran Pontif este o fire remarcabil de umilă.
Moment istoric, miercuri seara, la Vatican: A fost ales cel de-al 266-lea papă. Nu este cunoscut încă numele noului suveran pontif. Iese fumul alb pentru un papă negru ?
Numele suveranului Cetăţii Vaticanului va fi anunţat în faţa mulţimii adunate în Cetatea Eternă peste scurt timp!
Nu doar arderea buletinelor de vot folosite de cardinalii-electori pentru alegerea noului Episcop al Romei dau culoarea fumului care iese pe coşul instalat deasupra capelei Sixtine, acolo unde are loc conclavul pentru desemnarea Succesorului Principelui Apostolilor.
Pentru a obţine fumul negru, care anunţă că nu s-a ajuns la un consens privind alegerea unui nou suveran pontif, administraţia Vaticanului foloseste un amestesc de perclorat de potasiu, antracen şi sulf.
Pentru fumul alb se foloseşte un amestec de clorat de potasiu, lactoză şi colofoniu, se arată pe site-ul Vaticanului.
Zi istorică la Vatican. Cei 115 cardinali reuniţi în conclav au ales un Papă la 24 de ore de de la începutul dezbaterilor. Fumul alb a ieşit pe hornul Capelei Sixtine cu doar câteva minute în urmă, semn că electorii au căzut de acord după ce votul de ieri şi cele două desfăşurate azi la prânz au fost neconcludente.
În ultimul secol, conform Antena3.ro niciodată un conclav nu a ţinut mai mult de 5 zile. Abia peste aproximativ o oră vom afla cine este noul Suveran Pontif. Acum ştim că este cel de-al 226-lea Papă, ales în al 75-lea conclav din istoria Bisericii.
Odată ce a întrunit voturile a 77 dintre cei 115 cardinali, el îşi asumă funcţia de lider al Bisericii Catolice în faţa membrilor Conclavului. E şi momentul în care cardinalul ales Papă spune sub ce nume îşi va desfăşura Pontificatul.
Apoi noul Suveran Pontif va apărea la balconul reşedinţei papale, unde le va fi prezentat credincioşilor după cuvintele HABEMUS PAPAM – avem Papă. Tot atunci va rosti prima sa binecuvântare în calitate de lider al Bisericii Catolice.
Lumea catolică a rămas fără lider în 28 februarie când Benedict al XVI-lea a părăsit Vaticanul.
Benedict al XVI-lea este primul succesor al Sfântului Petru care renunţă de bunăvoie la funcţie. Un elicopter l-a dus pe fostul cardinal Ratzinger până la reşedinţa de vacanţă a Papilor din Castel Gandolfo unde va rămâne până ce vor fi terminate renovările la mănăstirea de la Vatican unde va fi cazat noul Papă Emerit.