PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Satu Mare, capitala națională a fizicii, pentru a treia oară

Mariana Roman, Viorel Solschi, Szasz Piroska, Mariana Brumboiu

Satu Mare va găzdui, în perioada 30 martie – 5 aprilie, Olimpiada Națională de Fizică pentru elevii din clasele VI-XII, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă inspectorul școlar general, Mariana Roman, la care au mai participat inspectorul școlar adjunct, Viorel Solschi, inspectorul școlar adjunct, Szasz Piroska și purtătorul de cuvânt, Mariana Brumboiu.

La acest eveniment vor fi prezenți 511 elevi din cele 41 de județe și București, însoțiți de 50 de profesori. Luni, 1 aprilie, va avea loc proba experimentală, marți – proba teoretică, miercuri vor fi afișate rezultatele pentru proba teoretică şi lista participanților care au dreptul că participe la proba de baraj, joi – proba de baraj pentru selecția lotului național lărgit, iar vineri va avea loc festivitatea de premiere.

Inspectorul școlar general, Mariana Roman, a afirmat că vor participa, în calitate de invitați, 5 elevi din Republica Moldova, care vor fi însoțiți de doi profesori, reprezentând lotul național al țării vecine. Aceasta a precizat că județul Satu Mare va fi reprezentat de 7 elevi la faza națională.

Inspectorul școlar adjunct, Viorel Solschi, a declarat că Satu Mare organizează pentru a treia oară faza națională la Olimpiada de fizică, prima dată fiind în 1989, iar ulterior în 2003. Potrivit acestuia, proba experimentală a fost creată și propusă de profesori de fizică din Satu Mare, toată aparatura și dispozitivele necesare acestei probe fiind din Satu Mare.