Organizația gazdă a evenimentului și liderul de proiect, Kids in Action din Grecia, este la a șaptea ediție a acestui eveniment, desfășurat pe tematici diferite și în locații diferite. Scopul proiectului de față a fost să ofere tinerilor posibilitatea de a dezvolta o mai bună înțelegere a mediului și conservarea acestuia, de a înțelege importanța unui mod de viață sănătos prin exerciții fizice, yoga, alimentație non-procesată și existența unei relații armonioase cu natura. Obiectivele proiectului sunt identificate prin activitățile și workshop-urile desfășurate: Improvizație (Improvisation Performance), Sculptură în Gheață (Ice Sculpting ), Acrobație (Aerial Skills), Materiale Reciclabile Eco (Up-Cycling), Elemente din Natură (Land Art).
Sătmăreanca Cezara Marica, liderul de grup din partea României, ne-a împărtășit din experiența sa în acest proiect.
Împreună cu tineri din 12 țări din Europa, am aflat, cu adevărat, ce e interculturalitatea și am înțeles diversitatea în toate nuanțele ei! A fost prima mea experiență internațională ca lider de grup, o experiență totală de învățare, descoperire, perfecționare și punere în practică. Rețeta unui schimb de tineri internațional de succes a sunat cam așa: se iau 72 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani din 12 țări ale Europei, se creează o listă de Hot Topics and Workshops, se creează grupurile de lucru și…gata, trecem la treabă să cucerim muntele și zăpada. Se adaugă apoi multe emoții și provocări, încredere în foțele proprii, aprecieri, validări, feedback-uri….bună dispoziție, veselie și zăpadă cât cuprinde în peisajul de vis al munților Seli, zi de carnaval în Grecia și Open Public Day, în care bazarul țărilor participante face să zâmbească fiecare nou-venit în lumea Seli. Rezultatul obținut în 8 zile: o echipă super unită, de tineri încrezători, veseli….și totul mulțumită echipelor de tineri foarte entuziaști și implicați în a ne ajuta să explorăm posibilitățile pe care ni le oferă munca internațională de tineret și mediul înconjurător cu ale lui sporturi de iarnă. Țin să mulțumesc încă o dată colegilor de la Kids in Action din Grecia pentru tot sprijinul acordat, a fost un adevărat privilegiu să fim parteneri în acest proiect internațional de tineret, am învățat împreună unii de la ceilalți și sper ca în curând România, prin Asociația Culturală Dacidava, să fie gazda unui nou proiect internațional din seria Creativity“.
Tineret în Acțiune este programul Uniunii Europene care susține activitățile de învățare non-formală pentru tineri, prin finațarea de proiecte cu fonduri europene. Programul vizează promovarea cetățeniei active în rândul tinerilor, dezvoltarea solidaritãții și toleranței, sprijinirea înțelegerii reciproce între tinerii din diferite țări, promovarea cooperării europene și contribuția la îmbunătățirea calității sistemelor de suținere a activității de tineret. “Tineret în Acțiune” va fi implementat pânã în anul 2013, iar bugetul său total este de 885 de milioane de Euro.
Ce este acțiunea 1.1?
Un “Schimb de tineri” este un proiect care se bazează pe un parteneriat transnațional care reunește grupuri de tineri din mai multe țări. Prin aceste tipuri de proiecte, tinerii au ocazia de a lucra într-un mediu intercultural, cu tineri provenind din alte țări și din alte medii. Au ocazia de a colabora, de a discuta, de a dezbate, de a experimenta diversitatea culturala, diferențele, Europa. De asemenea, au șansa de a se cunoaște pe ei înșiși în raport cu ceilalți, de a-și forma propriile impresii, de a combate prejudecăți sau stereotipuri despre alte culturi. Toate aceste lucruri se pot întâmpla în cadrul unui proiect de “Schimburi de tineri”, a cărui idee este gândită și pusă în aplicare în comun. Temele pe care se pot derula proiectele sunt extrem de diverse și pot răspunde unei game largi de nevoi și interese, precum proiecte culturale, ecologice, media, sociale, sportive, de cultura civică. Cu alte cuvinte, ideea de proiect este la alegerea tinerilor! Indiferent de tema aleasă, un astfel de proiect are forța de a transmite mesaje participanților, de a-i forma în spiritul diversității, includerii, toleranței, participării.