PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

PDL Satu Mare a promovat Ţara Oaşului în Parlament

Un grup format  din membri PDL Satu Mare, autentici oşeni, a plecat la Bucureşti pentru a fi alături de deputatul de Oaş Andreea Paul în vederea promovării zonei Oaşului. La evenimentul desfăşurat în 23 aprilie la Palatul Parlamentului a participat Blidar Ileana preşedinta Organizaţiei Judeţene de femei a PDL Satu Mare, Almosi Ştefan Lucian – primvicepreşedinte al Organizaţiei  de tineret din Negreşti Oaş a PDL, Big Mihai Felician preşedintele Organizaţiei de tineret a PDL Certeze, şi alţi membri dornici de a promova zona. În cadrul acţiunii de promovare aceştia au încercat să evidenţieze punctele forte ale zonei, cum ar fi:

  1. Muzica. Dimensiunea muzicală din Ţara Oaşului nu s-a născut şi nu urmează canoane bine definite de teorie muzicală, ci este o muzică ciudată, stridentă, foarte adaptivă, mulându-se  pe starea de spirit şi pe strigatul (ţâpuritul) horitorului.
  2. Pălinca. Ca şi băutură spirtoasă naturală, pălinca de prune în Ţara Oaşului  este mai multă decât apa, deşi cei mai mulţi oşeni îi ştiu de măsură.
  3. Costumul Oşenesc. Costumele populare oşeneşti sunt lucrate integral  manual, ele exprimă o explozie  de culori dar bine aranjate cromatic. Acest costum este destul de costisitor, dar rămâne un costum valoros şi în timp.  
  4. Produsele tradiţionale alimentare. Bucatele din Ţara Oaşului  sunt naturale şi foarte gustoase. Exemple ar fi: laptele, caşul, păstrăvii, carnea de oaie, căpşunii, care sunt specifici zonei Oaşului. Liderii PDL Au mai promovat seva de mesteacăn, care se recoltează primăvara direct din trunchiul copacului, printr-o ,,branulă”  ecologică injectată în trunchi prin care curge seva. Această seva este un remediu natural de purificare a organismului, este o reţetă miraculoasă indicată de călugărul Neamţ Mihai din Prilog şi care se păstrează nemodificată până în ziua de azi.

 În final, reprezentanţii PDL i-au invitat pe toţi parlamentarii şi participanţii la eveniment la Sărbătoarea Sfintelor Paşti în Oaş, la Sâmbra Oilor, care va avea loc în data de 12 mai, şi nu în ultimul rând le-au urat un călduros ,,La mulţi ani” tuturor celor care poartă numele de Gheorghe sau Georgiana.