La întâlnire au fost prezenți primarul Ardudului, Marius Duma, viceprimarul Szakacs Emerich, secretarul Cristian Micle, membrii comisiei mixte: Mircea Ciocan, Instituția Prefectului, Viorel Bențe, de la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură, Liviu Pop, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor,Viorel Variu, șeful Poliției din Ardud, respectiv localnici a căror culturi au fost distruse de oi și crescători de ovine.
Locuitorii din Ardud reclamă faptul că le sunt distruse culturile agricole de către oi, înregistrând pagube foarte mari. Aceștia acuză poliția că nu iese în teren pentru a-i surprinde în flagrant delict și a-i amenda pe proprietarii de ovine.
Secretarul Cristian Micle a declarat că numărul ovinelor a crescut considerabil, iar suprafața pășunii din Ardud este insuficientă. Acesta a precizat că există aproximativ 15.000 de oi, însă doar 1058 ha de pășune, destinată tuturor animalelor din Ardud, nu doar ovinelor.
Micle a menționat că potrivit hotărârii de Consiliu Local este nevoie de 0,15 ha pe cap de ovină și 0,5 ha pe cap de bovină, astfel că nu există suficientă pășune pentru animale, încărcătura pe cap de ovină fiind cu mult depășită.
Primarul Marius Duma a declarat că trei sferturi din proprietarii de ovine nu au teren unde să își pășuneze animalele, astfel că pătrund pe terenurile locuitorilor, provocându-le pagube foarte mari, pe care nu le mai pot recupera. Edilul l-a acuzat în mod public pe șeful Poliției din Ardud că îi protejează pe proprietarii de ovine și că refuză să primească reclamațiile oamenilor, singurii care aplică sancțiuni fiind cei de la Poliția Locală.
Cei prezenți la întâlnire i-au reproșat șefului Poliției că amendează ciobanii, nu proprietarii de ovine. Ciobanii sunt de cele mai multe ori persoane din alte județe, care nu au adresă și domiciliu în Satu Mare, astfel că nu își plătesc amenzile, iar proprietarii oilor continuă să pășuneze animalele pe terenurile altora.
Șeful Poliției din Ardud, Viorel Variu s-a apărat spunând că el doar respectă cadrul legal, cu toate că secretarul Cristian Micle i-a prezentat dispozițiile Legii 61, care prevede sancțiuni în cazul în care animalele sunt lăsate nesupravegheate, astfel că se pot identifica proprietarii de ovine și trași la răspundere.
Reprezentantul Instituției Prefectului, Mircea Ciocan a propus ca membrii Comitetului Local de Ordine și Siguranță Publică să organizeze acțiuni intempestive și să surprindă turmele de oi când sunt pe terenurile cetățenilor, iar polițiștii să îi identifice pe proprietarii de ovine și să îi amendeze pe aceștia, nu pe ciobani.