PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Băsescu la Sâmbra Oilor: Aici oamenii sunt speciali! (Galerie FOTO& VIDEO)

Basescu la sambra Oilor

Vizită surpriză! Preşedintele Traian Băsescu a făcut astăzi o vizită surpriză la Huta Certeze, unde a avut loc cea de-a 57-a ediţie a sărbătorii câmpeneşti Sâmbra Oilor. Nimeni nu se aștepta la apariția primului om în stat, aflându-se că va ajunge doar cu câteva minute înainte de sosire.

În stilul cunoscut înainte de apariția crizei economice, președintele Băsescu a făcut o baie de mulțime, s-a fotografiat și a schimbat câteva vorbe cu oamenii. Ca de obicei, fanii s-au înghesuit la fotografii, făcând și glume.

Băsescu a făcut și câteva declarații în care i-a lăudat pe oșeni.
Este aceeaşi impresie pe care o am dintotdeauna. Vezi locul unde se trăieşte bine din muncă. În acelaşi timp, e o sărbătoare a oamenilor care moştenesc tradiţiile. Ştiu că Certeze e atestat de la 1329 iar dacă o să căutaţi în documente o să vedeţi că aceleaşi costume oşeneşti pe care le vedem aici la Sâmbra Oilor le putem vedea şi pe Columna lui Traian. Deci, e un loc care păstrează tradiţiile de secole, un loc care, deşi e modernizat, dacă te uiţi la toate casele din Oaş, constaţi că oamenii s-au modernizat, dar au păstrat tradiţiile, ceea ce e extraordinar“, a afirmat Băsescu. 
Președintele a confundat puțin și județene. El a afirmat că-i place ”Oașul și de aici, și din Maramureș”. Când i s-a atras atenţia că Oaşul e în Satu Mare, Băsescu a răspuns: Mureş!

Trecând peste această confuzie, preşedintele a spus că încă nu a gustat din pălincă, după care a avut doar cuvinte de laudă la adresa oşenilor. 

Cred că aici oamenii sunt speciali, nu neapărat atmosfera sau sărbătoarea de azi. Sunt oameni care au păstrat românismul nealterat. Sunt oameni care au înţeles că bunăstarea vine din muncă şi sunt oameni care au ştiut să-şi păstreze şi zona. Nu este atâta distrugere ca în alte părţi prin păduri. Despre oşeni ştiu că sunt oameni care merg la muncă, dar se întorc întotdeauna la ei acasă, pentru că oşenii când merg în pământ merg cu ţara lor după ei“, a afirmat şeful statului, care s-a fotografiat apoi cu mai mulţi oameni prezenţi la eveniment. 

De menţionat este faptul că Băsescu a stat la masă cu Adrian Ştef, cu fostul deputat Ioan Holdiş şi cu primarul comunei Certeze, Petru Ciocan. Deşi erau foarte aproape de cortul PDL, preşedintele Băsescu nu a trecut să-i salute pe Blaga şi ceilalţi foşti parteneri. La poze s-au înghesuit chiar şi liderii PNL Satu Mare, în frunte cu Adrian Ştef şi  femeile liberale.

La Sâmbra Oilor au mai participat preşedintele PDL, Vasile Blaga, secretarul general al partidului, Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul, preşedintele PDL Satu Mare, Petre Mureşan, şi o serie de oficialități județene: prefectul Eugeniu Avram, subprefectul Cristian Sasu, preşedintele CJ Adrian Ştef, directorul Centrului de Creaţie, Felician Pop, senatorul Pataki Csaba, deputaţii Andreea Paul şi Ovidiu Silaghi, etc.

Deschiderea a fost făcută ca în fiecare an, de ansamblurile folclorice ,,Ţara Oaşului” din Bixad, ,,Oaşul” din Negreşti Oaş, ,,Sânzienile” din Negreşti Oaş, ,,Măgura” din Târşolţ, care au simulate pe scenă măsurișul laptelui. 

Conform programului oficial, pe scenă au urcat Ansamblul folcloric ,,Ţara Oaşului” din Bixad, Ansamblul folcloric ,,Sânzienile” din Negreşti Oaş şi Maria Tripon, Ansamblu folcloric ,,Izvoraşul” al Casei de Cultură din Buziaş, Ansamblul folcloric ,,Oaşul” din Negreşti Oaş, Petrică Mureşan împreună cu ,,Horile Sătmarului”, Ansamblul folcloric ,,Măgura” din Târşolţ, Ansamblul folcloric ,,Cununiţa” Satu Mare, Ansamblul folcloric ,,Cununa Oaşului”, Petre şi Petrică Zele, Vlad Doroş şi orchestra ,,Românaşul”, Ansamblul folcloric ,,Oşencuţa” din Călineşti, Ansamblul folcloric ,,Ceatăra” din Carei şi Ana Holdiş Pop, Ansamblul folcloric din Tarna Mare, Nicu Pop şi dansatorii din Vama, Ansamblu folcloric din Racşa, Mihai Papariga, solist de muzică ucraineană, Ansamblul folcloric din Turţ, Ansamblul folcloric ,,Codruleţul” din Homoroade, Ansamblul folcloric din Batarci, Ansamblul folcloric ,,Ciobănaşul” din Drăguşeni.