Fostul viceprimar a explicat că începând cu anul 2003 în municipiul Satu Mare a fost implementat un sistem de finanţare a şcolilor în funcţie de numărul de elevi, ideea având-o social democratul Viorel Solschi.
Chiar dacă a funcţionat bine ani de zile acest sistem, Kereskenyi a afirmat că în momentul de faţă Primăria nu plăteşte decât utilităţile, iar consumabilele se decontează doar cu aprobarea actualului viceprimar Marcela Papici.
„Nu este normal ca hârtia igienică, hârtia A4, sau un capsator, să se poată cumpăra de către directori doar dacă au aprobare de la doamna vice. Ne întoarcem în urmă cu 10 chiar 20, 30 de ani. A fost o măsură liberală, acum aş putea spune că este chiar comunistă. Fac apel să se termine cu bătaia de joc la adresa directorilor de instituţii”, a spus deputatul.
Acesta a mai afirmat că a depus o interpelare adresată Ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, prin care solicită luarea unor măsuri în privinţa problemei privind decontarea abonamentelor elevilor navetişti.
Membru în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, Kereskenyi a declarat că a fost sesizat de mai mulţi părinţi că sunt restanţe de 7-8 luni la decontul abonamentelor de transport a elevilor, dând exemplul unei familii cu trei copii din localitatea Vama, care plăteşte anual 5.400 de lei cu transportul.
“Aceste restanţe cu cheltuielile de transport a elevilor sunt o cauză a fenomenului abandonului şcolar. Din nefericire acest abandon şcolar se datorează în mare parte lipsei resurselor financiare a părinţilor care nu pot să asigure transportul. Inclusiv raportul UNICEF precizează că un român din patru trăieşte într-o familie aflată sub pragul naţional al sărăciei. Obiectul interpelării este să ştim şi noi exact şi opinia publică să ştie când vor fi achitate aceste cheltuieli, dacă există suport în bugetul de stat şi când se va sfârşi calvarul acestor elevi navetişti”, a spus deputatul.