Gheorghe Flutur le-a spus fermierilor care sunt propunerile PDL pentru îmbunătăţirea sectorului agricol, criticând totodată şi impozitele impuse de guvernul USL. Programul PDL merge pe două axe: agricultura e motorul economiei și securitate alimentară.
Flutur a amintit că printr-o finanțare a Băncii Mondiale s-a efectuat cadastru gratuit în 80 de comune din țară, dar acest program nu mai este continuat de guvernul Ponta. În opinia fostului ministru al Agriculturii, primul pas ce trebuie făcut este punerea în clar a situației juridice a terenurilor, în mod gratuit.
„Pe bani europeni România trebuie să-și facă cadastru. De aceea nu există piață a terenurilor agricole și străinii cumpără teren. Acest lucru costă, poate 500 milioane de euro, dar ți-ai făcut ordine. Neavând cadastru nu poți începe nicio investiție”, a spus Flutur.
O altă măsură este acordarea de subvenții micilor agricultori de au sisteme de irigaţii, pentru încurajarea lor, din cauza faptului că agricultura românească este meteodependentă.
Fostul ministru le-a transmis fermierilor că nici viitorul cu USL nu sună prea bine, deoarece încă nu se știe pe ce linii vor fi cheltuiți cei 21 de miliarde de euro ce vor fi puși la dispoziția României pentru dezvoltare rurală, în perioada 2014-2020.
După expunerea fostului ministru a fost rândul fermierilor să-şi spună problemele, multe dintre propuneri fiind notate.
Cea de-a doua parte a întâlnirii a fost dedicată oamenilor de afaceri din judeţ. Liderul PDL Satu Mare, Petre Mureşan, a ţinut să-i mulţumească preşedintelui Blaga pentru că în ultima perioadă vine foarte des în judeţ, dând astfel dovadă de faptul că-i pasă de problemele locuitorilor, mai ales că-i şi ascultă.
În cuvântul său, Vasile Blaga s-a arătat critic la adresa actualei guvernări. PDL susţine în continuare crearea unui stat puternic dar cu mai puţini bugetari, reformat, debirocratizat, arătând că motorul ţării sunt cei 3,5 milioane de angajaţi din domeniul privat.
„Din punctul nostru de vedere, cea mai mare problemă pe care trebuie să o rezolvăm este reducerea fiscalităţii şi apărarea angajatorului. O să avem o iniţiativă în acest sens cât de curând şi Andreea Paul o s-o prezinte public în două săptămâni, lucrăm la ea. Dacă există fel de fel de asociaţii ale tuturor categoriilor sociale, nimeni nu-i apără pe angajatori. Nu există încă cineva care să-i apere pe angajatori în structura lor”, a spus Blaga.
Printre măsurile economice propuse de PDL se numără reducerea numărului taxelor, debirocratizarea, reducerea cotei unice la 12%.
La rândul său, Petre Mureşan a arătat că sunt 3,5 milioane de angajaţi care îi ţin în spate pe ceilalţi 17 milioane de români, criticând totodată şi activitatea unor finanţişti. Mureșan consideră nefiresc faptul ca un angajat la Finanțe care deține două case să meargă să-i controleze la sânge pe întreprinzători, mai ales dacă sunt plini de credite.
După ce şi-au transmis mesajele, liderii PDL i-au ascultat pe oamenii de afaceri, aceştia plângându-se în special de nivelul ridicat al taxelor şi impozite, lipsa unor specialişti pe domenii, birocraţia excesivă sau neimplicarea suficientă a statului în sprijinirea noilor investiţii.