Tema principală a discuţiilor a fost atragerea fondurilor europene pe zona transfrontalieră, în perioada 2012-2020 pentru dezvoltare.
“Un lucru foarte important despre care am discutat, a fost colaborarea dintre judeţele din Ungaria care sunt la frontieră, pe partea judeţului Satu Mare fiind Szabolcs Szatmar Bereg. Am discutat despre principalele obiective care ar fi. D-l preşedintele al Consiliului Judeţean a vorbit despre patru obiective principale şi ne-a rugat să transmitem aceste obiective către colegii maghiari, să aibă şi ei obiective similare, ca să le putem lega şi să putem participa împreună pentru bugetul european după 2014“, a declarat consulul general.
Totodată, acesta a anunţat că va avea loc o întâlnire a autorităţilor din cele 8 judeţe pentru a fi stabilite priorităţile. În această privinţă, autorităţile române sunt puţin mai avansate stabilindu-şi deja palierele prioritare: infrastructură, domeniul social, dezvoltarea urbană şi exploatarea resurselor naturale.
“Un obiectiv important ar fi infrastructura, începând cu autostrada din viitor care ar lega Nyiregyhaza şi Satu Mare, care nu este nici în curs de proiectare, dar ar fi importantă şi pentru judeţul Satu Mare şi Szabolcs-Szatmar-Bereg. La fel de important ar fi şi drumurile transfrontaliere între satele de pe o parte şi cealaltă a graniţei. Noi am dat părţii române o listă cu anumite legături şi urmează ca acum, cele 8 judeţe, să ne întâlnim să vedem care sunt drumurile ce urmează să fie construite pentru a fi incluse în programul operativ din 2014“, a spus consulul general.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a declarat că în cadrul întâlnirii s-a discutat despre cum pot fi atrase mai uşor fonduri europene pentru regiunea de frontieră.
Primarul Dorel Coica a punctat că dacă totul se mişcă bine pot fi atraşi 224 de milioane de euro de la Uniunea Europeană.
“Va fi o întâlnire între Consiliile judeţene din Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş, cu cele patru judeţe în oglindă din Ungaria şi cu primarii municipiilor. Avem nişte paliere pe care putem să colaborăm, este vorba despre infrastructură, partea socială, dezvoltare urbană şi energie. Dacă ne facem temele şi noi şi colegii din Ungaria putem să accesăm de la Bruxelles în perioada 2014-2020 în jur de 224 milioane euro, care ar însemna extraordinar de mult pentru municipiul şi judeţul nostru“, a declarat primarul Dorel Coica.
Edilul a mai explicat că autorităţile locale din nordul României fac demersuri pentru ca aceste judeţe să aibă o conexiune rapidă la autostrada din Ungaria şi, implicit, la vestul Europei.