Deputatul PDL Andreea Paul a susţinut astăzi o conferinţă de presă alături de preşedintele filialei judeţene a PDL, Petre Mureşan, arătând că partidul a început o altfel de politică, prezentându-şi propria viziune asupra problemelor.
Aceasta a anunţat că va depune, în numele PDL, în maximum două săptămâni, în Parlament proiectul de lege privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Întreprinzătorilor, deoarece astăzi nu există nicio instituţie care să apere mediul economic de abuzuri.
“Am pornit de la gândul că nimeni în ţara asta nu are grijă de întreprinzător. Dacă întreprinzătorului îi merge bine, şi angajatului îi merge bine. Aşadar o primă iniţiativă legislativă pe care am lansat-o în dezbatere publică ţine de crearea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Întreprinzătorilor, care nu-şi propune altceva decât să apere drepturile întreprinzătorilor, să protejeze întreprinzătorii de abuzuri“, a spus Andreea Paul.
Prim-vicepreşedintele PDL a explicat că statul şi-a creat un mecanism exemplar de executare a datornicilor din mediul privat către stat, însă nu acelaşi lucru se întâmplă şi în sens invers.
„Dacă un actor privat, un om de afaceri are de încasat datorii de la stat, nimeni nu răspunde pentru întârzierile nejustificate, nimeni nu răspunde de proasta administrare guvernamentală centrală sau locală. Aceştia trebuia apăraţi de o lege. Când un actor economic dă locuri de muncă şi ştie cât este de greu să plăteşti salariile astăzi şi care în continuare este asaltat de controalele instituţiilor statului obsesiv, în repetate rânduri şi adeseori pe nedrept, se impun nişte reguli de disciplinare a relaţiilor“, a spus deputatul de Ţara Oaşului.
Aceasta consideră inadmisibil faptul că vicepremierul Liviu Dragnea se ocupă de regionalizare, amintind unele aspecte din trecutul acestuia.
“Ce mi se pare inadmisibil este să ai responsabil în reforma administrativ teritorială în guvernul USL pe d-l Dragnea, care de patru mandate conduce judeţul Teleorman şi este cel mai sărac judeţ din ţară, Dragnea care este cel mai bogat baron local, şi Dragnea cel acuzat de furt în absorbţia banilor europeni şi căruia i s-a aplicat cea mai mare corecţie financiară pe un proiect local finanţat din bani europeni. Cum poate Dragnea să răspundă de reforma administraţiei publice? Ce-l recomandă? În niciun caz <performanţele> din judeţul Teleorman“, a punctat deputatul.
Întrebată în ce regiune consideră că trebuie să fie judeţul Satu Mare, aceasta a făcut o descriere a principalelor ţinte urmărite, şi consideră că judeţele Satu Mare şi Maramureş trebuie să facă parte din aceeaşi regiune, chiar dacă vor fi conectate la un pol de creștere urbană.
“Nu văd judeţul Satu Mare altfel decât în zona care ne recomandă, alături de Maramureş, într-o structură mult mai mică ca număr de regiuni, în care decizia să fie depolitizată, dezbrăcată de interesele baronilor locali ai USL şi aşezată pe competenţă. Am spus că le văd alăturat, dar nu vreau să lansez acum ştiri că ar trebui ataşată zonei Crişana sau Bucovina, evident că noi avem o mândrie locală extrem de accentuată, a zonei Sătmarului, a Oaşului, a Maramureşului, dar asta nu trebuie să ne împiedice să gândim o strategie de dezvoltare locală care să ne conecteze la polii de creştere economică din apropiere şi unul dintre ele este Clujul“, a precizat parlamentarul.
În opinia acesteia, tema esenţială a regionalizării este crearea unui serviciu public de calitate, mai apropiat de oameni, și a strategiilor de dezvoltare regională, ținându-se totodată seama de componența etnică, economică, geografică și culturală.
“Primul lucru pe care trebuie să-l avem în vedere este asigurarea unui serviciu public mai puţin costisitor şi mai apropiat de cetăţean. Asta implică descentralizarea atribuţiilor administraţiei de la nivel central spre nivel local în paralel cu responsabilitate financiară. 27% din bugetul central consolidat revine astăzi bugetelor locale. Este inadmisibil să asistăm în continuare la coada primarilor din toată ţara la uşile miniştrilor, indiferent de culoarea lor politică, pentru a se milogi să finanţeze proiectele de dezvoltare locală. Din păcate avem regi şi regine în instituţiile publice centrale la care primarii trebuie să se perinde“, a mai afirmat deputatul.
Andreea Paul crede însă că guvernul USL nu are voinţa şi curajul politic să facă această regionalizare, chiar dacă are majoritate confortabilă de 70 % în Parlament.
Preşedintele PDL Satu Mare, Petre Mureşan, consideră că regionalizarea se face pe genunchi şi ar putea să aibă un impact negativ.
“Dacă ar fi să facem un sondaj, să vedem simplii cetăţeni cum văd reagionalizarea, o să ne spună că aşteaptă proiecte de infrastructură mai mari, mai multe, asfaltul până în bătătură, apă, canal, aşteaptă prosperitate, bunăstare, aşteaptă un trai mai decent“, a spus Mureşan.