Redăm în continuare declarația:
În data de 4 iunie 2013 s-a adoptat tacit de către Camera Deputaţilor modificarea Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală.
Cea mai importantă modificare a legii este la art. 45 aliniatului 2, prin care s-a stabilit că hotărârile Consiliilor Locale care vizează administrarea domeniului public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale se pot adopta cu votul majorităţii consilierilor locali în funcţie şi nu cu votul a două treimi din numărul acestora, cum era până acum.
Practic, prin această modificare s-a dat drumul la jefuirea domeniului public. Practic, domeniul public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale este lăsat la mâna unor majorităţi politice interimare, care azi sunt, mâine nu.
Domeniul Public a fost marea victimă a capitalismului clientelar. Oricum legea privind domeniul public este proastă, dar prin modificarea Legii 215/2001 se legiferează arbitrariul şi bunul plac al unor aleşi locali din care unii au ajuns să reprezinte comunitatea de multe ori întâmplător.
O lege care are numai reglementări generale de principiu şi apoi dă nişte exemple, în loc să facă precizări clare, este o lege deficitară. O lege care a deschis poarta tuturor abuzurilor posibile.
Asistăm practic la reeditarea marelui jaf produs asupra domeniului public de la începutul anilor ’90, iar acum în vizor este patrimoniul comunelor, oraşelor şi judeţelor.
Este revoltătoare de asemenea şi modificarea prin care preşedintele Consiliului Judeţean preia atribuţia consiliului de a numi, sancţiona şi dispune suspendarea, modificarea şi încetarea raporturilor de serviciu sau a raporturilor de muncă, pentru conducătorii instituţiilor şi serviciilor publice de interes judeţean.
Cu toate aceste modificări se doreşte astfel, slăbirea puterii deliberative în favoarea puterii executive, un lucru visat demult de baronii USL.
Kereskényi Gábor
Deputat UDMR de Satu Mare