Prefectul Eugeniu Avram a recunoscut de la bun început că au existat unele disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte colaborarea instituţiilor în rezolvarea cazului, în cele două seri fiind îmbolnăvite peste 70 de persoane.
“S-a dispus de către Protecţia Consumatorului sigilarea spaţiilor de depozitare şi preparare, şi aplicarea de către Direcţia de Sănătate Publică a unei amenzi de 20.000 de lei. Poliţia s-a sesizat cu privire la suspiciunea de falsificare a alimentelor”, a spus prefectul.
Potrivit acestuia, cel mai grav lucru îl reprezintă faptul că administratorul restaurantului nu a respectat dispoziţiile date după primul incident, adică suspendarea activităţii. Mai mult, DSP a dispus ca toate cele 6 persoane implicate în prima seară să nu mai participe la astfel de activităţi până la sosirea rezultatelor, însă patru dintre acestea au servit și la botezul de a doua zi, alături de alte 7 persoane. Nicio persoană nu avea carnet de sănătate, cerut de lege în administraţia publică. S-a mai solicitat Inspectoratului Teritorial de Muncă să se verifice dacă persoanele respective erau angajate cu forme legale.
Directorul DSP, Dorina Dragoş Guran, a declarat că s-au preluat probe din alimente şi de la persoanele implicate în procesul de gătit şi servire din ambele seri şi au fost trimise spre analiză. Primele indicii, provizorii, arată că anumite produse şi o persoană care a servit în ambele seri, ar avea un stafilococ.
“Primele indicii arată un stafilococ patogen la produsele alimentare şi în secreţia nazală a unei persoane care a participat la servirea mesei. Prin nerespectarea unei norme de igienă personală există riscul contaminării”, a afirmat şeful DSP.
Rezultatele analizelor vor fi făcute publice la începutul săptămânii viitoare când va putea fi trasă o concluzie clară.
Adjunctul şefului de Poliţie Satu Mare, cms. șef Vlad Florentin, a precizat că în ambele seri pe numele administratorului restaurantului au fost întocmite dosare penale, alături de un procuror, pentru falsificare de produse sau punere în vânzare a unor produse expirate, în cazul în care va fi găsit vinovat riscând între 3 şi 10 ani de închisoare.
Prefectul s-a arătat convins că după sigilare episodul nu se va mai repeta, altfel administratorul riscând să fie cercetat şi pentru alte infracţiuni.
Având în vedere gravitatea faptelor, prefectul a mai dispus instituţiilor judeţene să facă verificări la toate unităţile de alimentaţie publică din judeţ, astfel încât astfel de lucruri să nu se mai repete.
Amintim cititorilor că în noaptea de joi spre vineri 55 de persoane, din care 51 de elevi de la școala Avram Iancu, au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, după banchetul de absolvire clasei a VIII-a, iar azi noapte alte 21 de persoane au ajuns la urgenţe după ce au participat la un botez, tot la restaurantul Romantic.