PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Toxiinfecţiile de la Romantic, cauzate de bucătăreasă. Şefa DSP demisionează

 Autorităţile judeţene au prezentat astăzi într-o conferinţă de presă rezultatele analizelor probelor recoltate de la restaurantul Romantic în urma toxiinfecţiei alimentare în masă cu repetiţie. Sătmărenii au fost intoxicați cu stafilococ auriu provenit de la bucătăreasa care nu a putut face dovada că are analizele medicale la zi. Totodată, directorul interimar al DSP, Dorina Dragoș Guran a spus că-și prezintă demisia.

Directorul DSP, Dorina Dragoș Guran și reprezentatul DSVSA, Dorin Maurer, au prezentat rezultatele tuturor probelor luate, concluzia fiind că totul a pornit de la bucătăreasa care era purtătoare de stafilococ auriu,bacterie care s-a răspândit pe platouri şi mai departe la meseni. Bucătăreasa, care a preparat platourile în cele două seri, deşi i s-a interzis să mai gătească după prima seară, nu a putut prezenta inspectorilor certificat de sănătate care să ateste că poate să desfăşoare o astfel de activitate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, s-a declarat total nemulţumit de modul în care au intervenit DSP şi DSVSA în acest caz, el înaintând conducerilor Ministerului Agriculturii şi Ministerului Sănătăţii informări cu privire la acest caz, solicitând efectuarea unui control cu privire la modul în care au intervenit instituţiile, solicitând şi demiterea conducerilor DSP şi Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare.

“Solicit un control, să analizeze ce s-a întâmplat în cele două zile. Solicit demiterea conducerilor celor două instituţii pentru modul defectuos în care au intervenit şi după eveniment”, a declarat Ştef.    

Potrivit acestuia, după ce autorităţile au fost sesizate cu privire la desfăşurarea celui de-al doilea eveniment la restaurantul respectiv ar fi trebuit să intervină în forţă Poliţia, DSP, DSVSA şi Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului, astfel încât cel de-al doilea episod cu intoxicare să nu se întâmple. Ştef a declarat că proprietarul restaurantului a organizat cel de-al doilea eveniment, în care a folosit şi personal din prima seară, încurajat de DSP şi DSVSA. Chiar dacă patronul a motivat că are două săli şi două bucătării independente, în acte figurează un singur restaurant, prin urmare activitatea trebuia suspendată peste tot.

Mai mult, Ştef a arătat că doi angajaţi au declarat identitate falsă organelor de cercetare, există o legătură între şefa unităţii şi un angajat al DSVSA (soţii Onac).

 

Prefectul Eugeniu Avram a precizat că a solicitat la rândul său un control întrucât nu a fost respectată procedura de lucru, amintind că pentru societatea respectivă a fost emisă o ordonanţă de suspendare a activităţii care nu a fost respectată.

În cadrul conferinţei, şeful DSP, Dorina Dragoş Guran, a anunţat că-şi va depune demisia.

Reprezentantul DSVSA, Dorin Maurer, a explicat că potrivit legislaţiei în vigoare, după ce efectuează dezinfecţia şi efectuează analizele angajaţilor, proprietarul restaurantului poate solicita instituţiilor ridicarea ordonanţei de suspendare a activităţii pentru a începe din nou activitatea. În momentul de faţă bucătăriile sunt sigilate.

Prefectul a anunţat că a dispus formarea unor echipe de control la toate unităţile din oraş pentru a preveni repetarea unui astfel de incident.

Amintim că în total 76 de persoane, majoritatea copii, au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, după ce au petrecut la Romantic, în două seri.