PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Zilele Judeţului Satu Mare – comunele şi-au expus produsele tradiţionale (FOTO)

A doua zi a manifestărilor de Ziua Județului Satu Mare a fost dedicată locuitorilor din județ, fiecare comună pregătind cu mare atenție standul de prezentare.

Primarii au venit însoțiți de câte un alai și au pregătit oaspeților bucate tradiționale ale zonei. Unii au venit cu mult entuziasm, alţii mai mult din obligaţie. Toate bucatele alese au intrat într-o competiție culinară, din juriu făcând parte reprezentanți ai restaurantelor No Pardon, Al Capone și Moara cu Noroc. Sătmărenii au putut cumpăra produsele gătite, mare trecere având strudliul de Petrești, belesul de Bogdand, clătitele, gogoșii, dar și bogracs-ul, sarmalele cu păsat, ciorba de pește, tocănița din picioare porc și multe altele. Dar nu numai bucatele au intrat la concurs ci și fiecare stand ornat al comunelor. Conducerea Consiliului Județean va premia cel mai frumos stand amenajat.

În această zi a avut loc o paradă a portului popular, a fanfarei și a majoretelor ce a însoțit alaiul primarilor și a oficialităților județene. În fața hotelului Dacia s-a desfășurat un inedit concurs de tăiat lemne. Concurenţii au avut de trecut mai multe probe, cum ar fi cea de montare a lanţului pe drujbă, curăţare a trunchiului şi tăiere contra timp. Concursul a fost întrerupt de ploaia torenţială.

 Pălinca de prune din Livada, cea mai bună din judeţ

Pe scena amplasată în fața Casei de Modă a avut loc premierea producătorilor de pălincă care s-au înscris la cea de-a IX-a ediţie a Concursului Judeţean de Pălincă.

Producătorul Hornyak Tibor din Livada a obţinut 19,50 puncte cu pălinca de prune fiartă în 2012, fiind declarat câştigătorul Marelui Aur, premiu în valoare de 500 de lei. Cea mai veche pălincă din judeţ înscrisă în concurs a fost făcută în anul 1977 în Moişeni. 

Au mai fost acordate 48 de premii de aur, printre câştigători fiind primarul comunei Racşa, Toma Betea, cu o pălincă de pere din 1992 şi una de mere din 2009, primarul comunei Oraşu Nou, Ludroczky Sandor cu o tescovină din 2012. În total au fost înscrise 151 de probe, pe mai multe sortimente, pălincă de prune, mere, pere, caise, tescovină, amestec, pere pădureţe, piersici.

Ceilalţi participanţi au primit fie diplome de participare fie de argint sau bronz, toată lumea fiind premiată.

Juriul a fost format din specialişti, fiind prezenţi şi membri ai Cavalerilor Pălincii din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg.

Pe scena din Piaţa Libertății a fost pregătit un spectacol de muzică populară, printre invitaţii de marcă fiind Petrică Mureșan și orchestra Horile Sătmarului, dirijor Florea Ion, Aurel Tămaș și Irina Loghin.