Ultima actualizare: azi, 12:11

Locale

Percheziţii în Satu Mare şi alte 25 de judeţe. Procurorii anchetează o evaziune de 6 milioane euro

 

 

mascatiProcurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O Târgu Mureş, efectuează, la data de 9 iulie 2013, un număr de 166 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi in 26 de judeţe, la locuinţele unor învinuiţi, la sediile a 112 societăţi comerciale precum şi la sediile unei societăţi de asigurări, în cadrul unei acţiuni de amploare, vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi în cadrul unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, care sunt suspectate că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare în modalitatea sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor aferente unor drepturi salariale.
Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea că modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.
După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale, şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.
Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 6 milioane de Euro, aferentă unei activităţii infracţionale desfăşurate pe o perioadă de 7 luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind mult mai mare, respectiv din 2009 la zi.
Percheziţiile domiciliare sunt efectuate în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IGPR – DCCO şi Jandarmeriei Române.
Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureş vor fi audiate 44 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor faţă de învinuiţi să fie dispuse măsurile legale în cauză.

 

2 comentarii

  1. azorica Răspunde

    primaru de carei are programare la plata evaziunii????angajatii fara carte de munca de la sectia lui de scaune si ascunsi in depozit cand vine controlu nu fac obiectul cautarilor????dar cele 4 case luate dupa ce de 5 ani are poprire pe salar????
    sa fim seriosi si cu descinderile astea facute la cine nu linge pe unde trebe…..

  2. Jakalau Răspunde

    E vorba de BCR Asigurari. Era greu de precizat sau sunteti cam sfiosi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.