Acoperişul a căzut cu 5 minute înainte de începerea şedinţei, în sală fiind grefierul şi mai mulţi avocaţi.
“A căzut o parte din tavan înainte cu cinci minute de a începe şedinţa de judecată. Grefierul de şedinţă era în sală cu dosarele, mai erau şi avocaţi. Pur şi simplu a căzut tavanul. În podul clădirii era un deţinut care făcea curăţenie. Societatea comercială care are contract pentru efectuarea de reparaţii capitale are contract cu Penitenciarul Satu Mare pentru a presta acestea servicii de curăţenie, transport moloz, muncă necalificată. Odată cu bucata de tavan a căzut şi persoana în cauză. A venit şi salvarea, nu s-au observat la exterior răni semnificative“, a spus Rodica Grosoş Maxim.
Deţinutul a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe pentru investigații.
“Pacientul este la Urgenţe, a suferit o fractură la coloana dorsală, va trebui internat. A fost la tomografie, nu pune problema unor leziuni interne, probabil va trebui să stea culcat două-trei săptămâni“, a afirmat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, Constantin Demian.
Tribunalul Satu Mare este în proces de modernizare, efectuându-se lucrări pe mai multe paliere.
“Nu vreau să-mi închipui ce s-ar fi putut întâmpla dacă începea şedinţa. Tavanul a căzut exact în aceea zonă unde este bara, în sala de judecată, acolo se prezintă părţile şi avocaţii pentru a-şi susţine cauza. Nu vreau să-mi închipui ce se întâmpla dacă ar fi căzut pe cineva“, a precizat Rodica Grosoş Maxim.
Vom reveni cu detalii.
UPDATE: Etajul doi a fost evacuat. Magistrații refuză să intre în clădire din 1 septembrie
Președinta Tribunalului Satu Mare, Rodica Grosoș Maxim, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că s-a luat măsura ca etajul doi să fie evacuat, iar pe perioada vacanței judecătorești urmează ca personalul să se mute în birourile colegilor care se află în concediu. Aceasta a precizat că a avut loc o adunare generală a judecătorilor de la Tribunalul Satu Mare și Judecătoria Satu Mare, în cadrul căreia magistrații au decis că din 1 septembrie refuză să intre în clădire.
”Primă măsură pe care am dispus-o a fost să închidem tot etajul doi al clădirii, în partea aceasta care nu este în șantier. Nu știu unde ne vom muta. Deocamdată este vacanță judecătorească, sunt mulți colegi în birouri și atunci persoanele care au birouri la etajul doi se vor muta în locul colegilor care sunt în concediu. Sălile de judecată le-am închis cu totul. Nu va mai avea acolo acces nimeni”, a declarat președintele Tribunalului Satu Mare.
Rodica Grosoș Maxim a precizat că nu este prima dată când se întâmplă așa ceva, însă nu de gravitatea incidentului de astăzi. Au mai fost situații în care tencuiala a căzut pe masa judecătorilor, pe băncile publicului sau pe coridoare, fiind aduse la cunoștința Ministerului Justiției.
”Nu avem condiții igienice elementare. Avem o singură toaletă la 160 de angajați care își desfășoară activitatea în această clădire. Situația de la Satu Mare este cunoscută de Ministerul Justiției, Ministerul de Finanțe și CSM. Aici chiar trebuie făcute reparațiile capitale. Acoperișul cedează, nu a mai fost schimbat din 1890. Toată clădirea trebuie consolidată. Am avut o întâlnire cu colegii judecători de la Tribunal și Judecătorie, care au spus că acum acceptă să se mute în birourile colegilor aflați în vacanță, însă din septembrie refuză să intre în clădire. Eu nu pot să îmi asum responsabilitatea pentru viețile atâtor oameni”, a declarat Maxim.
Președinta Tribunalului a afirmat că ar mai fi nevoie de aproximativ 5 milioane de lei pentru a fi finalizate lucrările la clădirea B, unde s-ar putea muta activitatea.
”De când am semnat contractul de lucrări am făcut atâtea demersuri, am bătut la atâtea uși, am făcut atâtea memorii, ca să obțin niște bani în plus. Anul trecut în 2012, în condițiile în care noi trebuia să primim 19 milioane de lei, potrivit graficului de execuție, am primit pe fila de buget la începutul anului doar 700.000 lei. După care, cu cerșeală, cu umilitul, cu bătutul la <n> uși am reușit să mai încropim în jur de 3 milioane de lei, după care executantul nu putea să lase șantierul așa cum era, că se părăginea, astfel că a mai lucrat de 3,5 milioane lei pe datorie. Anul acesta am primit 7 milioane de lei, din care 3,5 milioane de lei era datorie pe anul trecut și am mai rămas cu 3,5 milioane de lei, cu care s-a făcut tot ce s-a putut face. Ca să ne putem muta acolo și să putem folosi și sălile de judecată din clădirea nouă și să aibă acces și publicul, mai este nevoie de încă 5 milioane de lei”, a precizat Rodica Grosoș Maxim.
Valoarea totală a proiectului de modernizare este de aproximativ 40 de milioane de lei. Lucrările la clădirea B ar fi trebuit să fie finalizate la 1 aprilie 2012, iar recepţia întregii clădiri trebuia semnată la 1 aprilie 2013.