PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Adrian Ştef, audiat la DNA Bucureşti UPDATE

Adrian Ștef

UPDATE: Declaraţiile lui Adrian Ştef la ieşirea de la DNA

Adrian Ştef neagă acuzaţiile. La ieşirea de la DNA Ştef spune că nu ştie în ce dosar a fost audiat şi că el crede că e în legătură cu autodenunţul lui Valer Marian. „Am fost chemat în legătură cu autodenunţul lui Valer Marian privind referendumul”, a declarat Ştef, la ieşirea de la DNA.

Anterior, la intrarea în sediul DNA Adrian Ştef a spus că a fost chemat de procurori pentru a oferi lămuriri în legătură cu acuzaţiile aduse fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi.

Liberalul Adrian Ştef a arătat că, în opinia sa, Silaghi este nevinovat şi că va încerca să lămurească procurorii în legătură cu aspectele ce i se vor solicita.

Adrian Ştef la ieşirea de la DNA: Întâlniri cu conducerea Blue Air am avut înainte de a fi preşedinte al Consiliului Judeţean. Am şi propuneri din partea Blue Air, inclusiv cu domnul Rizică. Am avut propuneri de orare de zbor. Blue Air viza Satu Mare. (Sursa: România Liberă)

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, cumnatul lui Ovidiu Silaghi, s-a prezentat astăzi la DNA pentru a fi audiat. El a declarat că nu ştie pentru ce a fost chemat şi că fostul ministru este nevinovat.

Conform reporterilor Realitatea TV, Adrian Ștef ar fi beneficiat de “favoruri electorale” de peste 500.000 de euro, prin introducerea curselor aeriene Satu Mare – Veneţia şi Satu Mare – Torino. Conform denunţului proprietarului companiei Blue Air, pierderea lunară ar fi fost de 250.000 de euro. Aceste linii au fost menţinute timp de două luni şi o săptămână, pierderea totală depăşind 500.000 de euro.

 Nelu Iordache le-a spus procurorilor DNA că Silaghi i-a solicitat efectuarea unor curse aeriene de către compania sa, Blue Air, care să lege oraşul Satu Mare de Europa, pentru a susţine campania electorală la şefia CJ a lui Adrian Ştef. 
“În urma discuţiilor pe care le-am avut la acel moment cu ministrul Silaghi, a rezultat că pentru a avea linişte în ceea ce priveşte efectuarea plăţilor către Romstrade SRL de către CNADNR trebuia să deschid rute aviatice noi cu firma Blue Air, care să lege oraşul Satu Mare de Europa. Mi-a spus atunci că acest lucru îi este necesar pentru că finul lui, al cărui nume nu mi-l amintesc la acest moment, candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. Din câte îmi amintesc, ulterior, a şi obţinut această funcţie. Personal am perceput această solicitare ca un şantaj şi o cumpărare a liniştii în ceea ce priveşte încasarea banilor de la CNADNR, deoarece încă de la început ştiam că efectuarea unor curse de la Satu Mare îmi va aduce o pierdere majoră lunară. Cu toate acestea, am fost de acord pentru că nu aveam ce să fac”, ar fi declarat Nelu Iordache procurorilor, conform referatului DNA. 
Omul de afaceri ar fi susţinut că, după ce i-a spus lui Silaghi că este de acord cu aceste noi rute, acesta l-a contactat telefonic pe finul său şi i-a comunicat ce a discutat. Ulterior, conform referatului, Nelu Iordache a avut o întâlnire cu finul ministrului. 
“La întoarcerea în Bucureşti i-am solicitat lui G.R. să-mi facă un calcul cu costurile implicate de deschiderea noilor rute impuse de Silaghi Ovidiu şi astfel am constatat, în urma analizei pe care acesta mi-a pus-o la dispoziţie, că reieşea o pierde lunară de aproximativ 250.000 euro”, ar mai fi spus Iordache. 
Procurorii susţin că, pe 17 mai 2012, Adrian Ştef, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, la acea vreme şi candidatul USL la preşedinţia CJ, a anunţat că începând din 4 iunie 2012 compania Blue Air va efectua zboruri de pe aeroportul Satu Mare spre două destinaţii europene importante – Veneţia şi Torino. 
Potrivit DNA, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta, a unor noi rute care să lege aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa. 
Procurorii DNA spun că, în schimb, Ovidiu Silaghi l-a asigurat de derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil. 
Totodată, Ovidiu Silaghi ar fi primit de la Nelu Iordache suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte. (Sursa: AGERPRES)