Conform bilanţului, DSP Satu Mare are în evidenţă 528 de unităţi de alimentaţie publică, în primele şase luni ale acestui an inspectorii efectuând controale la 184 dintre acestea.
În 26 de cazuri s-a descoperit că unităţile nu respectă normele igienico sanitare, cele mai des întâlnite probleme fiind spaţiile neigienizate, lipsa apei potabile rece şi caldă, lipsa de vestiare sau grupuri sanitare, circuite necorespunzătoare, lipsa substanţelor dezinfectante sau utilizarea produselor neconforme, neefectuarea unei monitorizări a spaţiilor frigorifice. Totodată, în 20 de cazuri s-au descoperit neconformităţi privind controlul medical periodic al angajaţilor şi în 11 cazuri s-a descoperit că angajaţii nu aveau cursurile de igienă.
Pentru toate neregulile au fost aplicate şase amenzi în valoare totală de 34.500 de lei şi 21 de avertismente. Astfel, procentul de amenzi aplicate este de doar 3% din totalul controalelor. Dacă amintim faptul că din totalul amenzilor trei au fost aplicare în cazul toxiinfecţiei de la un restaurant, procentul real este mult mai mic.
În perioada amintită a mai fost suspendată activitatea a două unităţi de alimentaţie, printre care şi activitatea restaurantului unde s-a produs toxiinfecţia.
Din cifrele oficiale prezentare în bilanţ se poate deduce că unităţile de alimentaţie publică din judeţ, cu foarte mici excepţii (3%), respectă normele impuse de către Direcţia de Sănătate Publică. În realitate lucrurile nu sunt atât de roz, fiind posibil cazul de toxiinfecţie în care au fost afectate aproximativ 100 de persoane. Şi mai grav este faptul că episodul cu toxiinfecţie s-a repetat şi a doua zi, autorităţile nefiind capabile să gestioneze o asemenea situaţie. După implicarea Prefecturii activitatea restaurantului respectiv a fost suspendată o perioadă de timp, până când au fost luate măsurile de igienă impuse.
Dorina Dragoş Guran, care ocupă funcția de director adjunct, a precizat că a solicitat Instituţiei Prefectului Satu Mare retragerea atribuțiilor de director general interimar, însă nu a primit niciun răspuns. Probabil pentru că o asemenea solicitare trebuia depusă la Ministerul Sănătății, instituție căreia îi este subordonată Direcția de Sănătate Publică. De altfel, aceasta a și declarat într-o conferință de presă că demisionează în urma intoxicaţiei cu repetiţie, însă pentru că Prefectura nu i-a aprobat retragerea atribuţiilor de director executiv a rămas în continuare în funcţie.