PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Miting aviatic Satu Mare. Un avion de acrobaţii a aterizat de urgenţă (Galerie FOTO)

Evoluție MIG 21 Lancer

A şasea ediţie a mitingului aviatic a avut loc astăzi pe Aeroportul Internaţional Satu Mare. Albinuţele baltice au făcut un spectacol de acrobaţie aviatică deosebit, însă un exercițiu al Aeroclubului României cu Tarom nu s-a mai desfășurat conform așteptărilor deoarece un avion Extra 300 a aterizat de urgență din cauza unor probleme tehnice.

Ca în fiecare an, la deschiderea oficială au fost prezente oficialitățile locale și au spus câteva cuvinte despre acest eveniment, publicul nefiind atât de numeros precum anii trecuți. Printre invitații din afara județului s-a aflat deputatul PSD Mihai Sturzu, membru al trupei Hi Q și pilot de avion.

“Am zburat cu supersonicul, mie îmi plac senzaţiile tari şi vreau să spun că a fost o experienţă frumoasă. Eu am zburat şi cu Extra-ul şi viteza fiind mult mai mare forţa care se dezvoltă este mult mai puternică. E adevărat că am fost ud leoarcă când am aterizat, dar senzaţia a fost frumoasă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef.

Show-ul a  început cu evoluția unei formaţii de două avioane Ikarus C-42 B – “The Pelicans”, după care a avut loc o scurtă evoluție a unui MIG 21 Lancer, aparat de vânătoare de la baza militară Câmpia Turzii. A urmat evoluția unei formaţii de  două avioane ZLIN 142 – “Vulturii Tricolori” și un exercițiu al unui elicopter MAI.

De menționat este faptul că pe parcursul show-ului un aparat Extra 300 L a aterizat de urgență după ce pilotul a semnalat o problemă tehnică în partea din față a aeronavei. Staff-ul tehnic a remediat foarte repede problema, însă motorul aparatului nu a mai vrut să pornească, astfel că numărul așteptat nu s-a desfășurat conform așteptărilor. Aeronava Tarom ATR 42 a fost însoțită doar de un Extra 300L.

Aeronava Extra 300 care a aterizat de urgență la sol

După acest număr a avut loc o evoluţie solo Extra 330SC şi a urmat aşteptata formaţie Baltic Bees. Spectacolul formaţiei Baltic Bees (Albinuţele Baltice), a durat peste 20 de minute cu cele cinci avioane, participanţii putând asista la un show dinamic cu muzică, fum, înscrisuri pe cer.

În final a avut loc evoluţia “Şoimilor României”, conduşi de pilotul George Rotaru.

La miting mai putut fi văzută o aeronavă SMURD şi evoluţia unui avion Puma.

Nu au lipsit nici parașutele.