Încă de la începutul ședinței a fost simțită prezența consilierilor care sunt de acord întru totul cu poziția conducerii județului. Consilierii Kovacs Mate și Mărginean Eva au cerut informații suplimentare cu privire la unele cheltuieli prevăzute în bugetul Aeroportului, replicile fiind destul de tăioase. Astfel, a rezultat că în acest an Aeroportul are 57 de angajați față de 48 câți erau anul trecut, însă nici așa nu sunt suficienți, iar bugetul pentru bonusuri salariale a crescut la 165%, față de 110% cât s-a realizat anul trecut.
Cel mai discutat punct de pe ordinea de zi a fost cel cu privire la aprobarea taxelor practicate de Spitalul Județean, noutate fiind introducerea taxei pe salon VIP, în valoare de 50 de lei/zi.
Prezent la şedinţă, deputatul Kereskenyi Gabor a solicitat să-şi exprime părerea referitoare la „taxa pe botoşei” dar să prezinte şi punctul de vedere al Guvernului, care nu coincide cu poziţia Consiliului Judeţean. După o discuţie cu privire la oportunitatea intervenţiei deputatului, acestuia i s-a dat cuvântul, însă a fost oprit de către preşedintele Adrian Ştef şi vicepreşedintele Mircea Govor, ambii fiind foarte iritaţi.
Preşedintele Adrian Ştef a precizat că s-a răspuns Ministerului Sănătăţii pe această temă, interpelarea lui Kereskenyi pe această temă a fost prezentată deja în presă şi nu-şi are loc intervenţia. Deputatul susţine că potrivit ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1284/2012 sunt interzise taxele pentru vizitarea pacienţilor.
Imediat a sărit Mircea Govor, acesta cerând UDMR să se pronunţe dacă este sau nu în coaliţia care conduce Consiliul Judeţean Satu Mare alături de USL, după care a trecut la atac.
„Voi pregăti o analiză cu ceea ce aţi făcut la Primărie, cu CSM. Ne-am săturat de atâtea indicaţii preţioase, până când?”, a exclamat Govor.
Preşedintele Ştef a fost de părere că potrivit legii, Consiliul Judeţean poate introduce aceste taxe, subliniind faptul că şi consilierii UDMR au votat pentru introducerea „taxei pe botoşei”. În opinia lui Ştef este respectată legislaţia întrucât se taxează vizitatorii şi nu bolnavii.
În stilul cunoscut, Mircea Govor i-a cerut lui Kereskenyi că dacă vrea să iasă în presă să o facă prin lucruri bune şi „să iasă cu bănuţii”, adică să facă interpelări în favoarea dezvoltării judeţului, nicidecum critice la adresa conducerii judeţului. Govor susţinea că şi în urmă cu câţiva ani se plătea portarului spitalului o taxă şi nimeni nu avea nimic de comentat.
Cel care a încercat să mai calmeze lucrurile a fost consilierul UDMR Stier Peter, acesta declarându-se surprins de ieşirea vicepreşedintelui Mircea Govor.
„Am rămas surprins de atitudinea d-lui Govor. De ce v-aţi enervat? Avem o coaliţie USL-UDMR care funcţionează, mi se pare normal să ne spunem păsurile, chiar în faţa presei dacă este cazul. Suntem diferiţi şi avem păreri diferite, cred că este foarte bine ca fiecare să-şi exprime părerea. Permiteţi-ne ca şi UDMR-ul să aibă această şansă. Nu trebuie să vă revoltaţi. Asta nu înseamnă că nu funcţionează coaliţia. Nu mi s-a părut un gest frumos”, a afirmat Stier Peter.
Trecând peste discuţiile aprinse, la un moment dat se făceau glume între consilieri, de genul, cu cine este UDMR-ul, cu USL-ul sau este cu PDL-ul din opoziţie?
După ce i s-a dat din nou cuvântul, la finalul şedinţei, deputatul Kereskenyi Gabor a spus că, din păcate, în actuala guvernare nu s-au reuşit atragerea de bani pentru sistemul sanitar sătmărean ca pe vremea guvernării UDMR. El a precizat că prin introducerea taxei pe botoşei nu s-a găsit cea mai bună variantă de creştere a veniturilor, de „recuperare a investiţiei” iar conducerea Consiliului Judeţean nu trebuie să fie iritată ci trebuie să caute soluţii.
În replică, Govor l-a catalogat pe Kereskenyi drept un „om şmecher” din moment ce susţinea că investiţiile din sănătate trebuie recuperate.
„Este o jignire adusă Consiliului Judeţean şi a conducerii Consiliului Judeţean prin ceea ce dvs. expuneţi aici. Din această taxă cât o fi de mare, de mică, de însemnată sau neînsemnată, se mai ajustează nişte lucruri. Asigurăm măcar detergentul şi dezinfectantul ce se foloseşte în spital şi măcar nu mai pute, începe să miroasă”, a spus Govor, după care l-a trimis să mediteze şi să se consulte cu vicepreşedintele Riedl Rudolf și să înveţe ce înseamnă coaliţie.
„Har domnului au fost destui care au venit în faţa opiniei publice şi au făcut circ, dar s-a terminat. Hai să facem ceva pentru populaţie”, a mai adăugat Govor.
Potrivit preşedintelui Adrian Ştef, în fiecare lună se încasează aproximativ 20.000 de lei.
P.S. Redăm în continuare adresa ministerului Sănătăţii prin care solicită Consiliului Judeţean să ia „măsurile necesare, în sensul renunţării la astfel de practici care contravin legislaţiei în vigoare”.
Secretarul de stat Adrian Pană a precizat în adresa menţionată că „legislaţia în vigoare interzice expres aplicarea altor taxe decât coplata şi taxa pentru confortul hotelier”.De asemenea se citează din ordinul 1284/2012, şi anume „este strict interzisă perceperea de taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice”.
.