PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Zilele Culturale Partium 2013 (Galerie FOTO)

În acest week-end, în Grădina Romei continuă Zilele Culturale Partium 2013, cu programe speciale ce se adresează unui public de toate vârstele.

Cei mici au ocazia de a participa la diverse jocuri educativ-distractive ce se află pe Strada copiilor, organizate de Iniţiativa Tineretului Maghiar. Amatorii de produse tradiționale au avut șansa de a achiziționa aceste produse meșteșugărești, de a vizita diverse expoziții în aer liber, expoziţii cu târg organizate de Asociaţia Culturală Poarta de Aur.

Pornind de la premisele garanţiei unui stil de viaţă sănătos, APM Satu Mare a organizat concursul ”Să pregătim şi să consumăm împreună o salată de vară pentru o viaţă sănătoasă!”. În competiție s-au înscris 23 de concurenţi (7 primării, 4 instituţii publice, 4 instituţii de cult, 5 agenţi economici, 3 ONG-uri), iar evaluarea coşurilor participante la concurs a fost realizată de un juriu format din organizatori şi reprezentanţi mass media, iar premiile  au fost asigurate de SC Agrotex  SRL Carei. Au fost premiate cele mai creative coșuri iar câștigători au fost: Protopopiatul Reformat s-a clasat pe locul I, restaurantul Hello Margot s-a situat pe locul II, iar Primăria Culciu a luat locul III.

Concursurile culinare au fost cele mai așteptate momente ale zilei de sâmbătă. Asociația culturală Poarta de Aur a organizat concursul ”Arta culinară a bunicilor noştri: gusturi sătmărene – bucătăria sătmăreană”. Degustarea mâncărurilor tradiţionale preparate la faţa locului s-a făcut de către membrii Asociaţiei Femeilor Reformate din Livada, Asociaţiei pentru Păstrarea Tradiţiilor din Bogdand, Asociaţia Femeilor din Petreşti şi Cămin.

La concursul de guiaș la ceaun, s-au înscris numeroase echipe, iar jurizarea a fost făcută de către bucătarul-şef Buday Péter din Ungaria. În grădina gastronomică s-a putut degusta vin și palincă.

Pe scena amplasată în Grădina Romei s-au desfășurat programe artistice, precum și demonstrații sportive ale Centrului PrimaGym Satu Mare. Instructorii Primagym, împreună cu iubitorii de sport au câteva antrenamente de spinning, step aerobic, zumba, spinracing și bodyART.

Zilele Culturale Partium 2013 continuă și duminică în Grădina Romei cu alte expoziții, spectacole pentru copii și competiții culinare, zi în care se va desfășura concursul de preparat ciorbă de pește. Cea de-a 12-a ediție a Zilelor Culturale Partium se va închide cu concertul lui  Demjén Ferenc din Ungaria, ce se va desfășura în P-ța 25 Octombrie.