PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Contractul cu Florisal, prelungit cu şase ani. Ruptură în USL Satu Mare

Interesele Florisal, mai presus decât interesele USL Satu Mare! Contractul cu Florisal pentru salubrizarea municipiului Satu Mare a fost prelungit cu încă şase ani prin votul consilierilor locali. Astfel, dacă în mod normal contractul trebuia să se încheie pe 31.12.2013, acesta se va încheia pe 31.12.2019. Reprezentanţii PDL au protestat la şedinţă, afişând mesaje împotriva firmei Florisal. De remarcat este faptul că s-a produs o ruptură în USL, consilierii PSD votând pentru prelungire, în vreme ce consilierii PNL au votat împotrivă, spunând că ar fi fost necesară o licitaţie publică. Astfel, Florisalul dezbină unitatea USL. 

Spiritele au fost agitate încă de dinaintea şedinţei, la apariţia unui grup de protestatari condus de prim-vicepreşedintele PDL Satu Mare Sergiu Băbăşan. Aceştia au afişat mesaje „JAFUL FLORISAL/ NU ÎN NUMELE MEU/ NU DIN TAXELE MELE”.

Primul care a luat cuvântul a fost consilierul PNL Adrian Albu, fost viceprimar. El a amintit de nemulţumirile Primăriei, a consilierilor, a cetăţenilor din oraş referitoare la unele aspecte ale firmei, precizând că acum Consiliul Local este acţionat în judecată pentru o hotărâre din acest an care reduce suprafeţele măturate.

Astăzi mi se pare mie că ratăm oportunitatea de a intra într-o oarecare normalitate, normalitate care a fost clamată şi în perioada campaniei electorale de anul trecut”, a spus Albu.

El a trecut în revistă unele scandaluri şi din perioada electorală, cum ar fi ”condiţionarea de încasare a impozitelor în funcție de achitarea taxei de salubrizare, trecere de la plata pe cantitate la cea pe persoană, modificarea unor tarife, într-un caz chiar și fără aprobarea consilierilor”.

Aş vrea să declar în numele de consilier PNL că nu avem niciun parti-pris cu nimeni şi că din punctul nostru de vedere normal ar fi fost să se facă o licitaţie aşa cum era pus pe planul de licitaţii la primăriei”, a spus Albu.

În opinia sa s-a ratat „posibilitatea de a scăpa”, exprimându-şi totodată „tristeţea şi nemulţumirea” că a participat la această şedinţă.

Următorul care a luat cuvânt a fost consilierul PDL Cosmin Raţiu, el declarând că votează pentru prelungirea proiectului „având în vedere că este o firmă sătmăreană, că este o firmă care dă la 300 de oameni salarii”. Raţiu a votat pentru prelungire, în ciuda faptului că în sală se aflau mai mulţi colegi de-ai săi din PDL care susţineau opusul.

Preşedintele Comisiei Juridice, Valeriu Bancea, membru PNL, a declarat că proiectul de hotărâre “nu întruneşte condiţiile minimale de admisibilitate“.

O prelungire a oricărui contract, indiferent la ce serviciu public ar fi vorba, cu atât mai mult la un serviciu public de salubrizare, impune auditarea unei astfel de activităţi a societăţii respective, pentru eventualitatea unei prelungiri în maniera în care se solicită acum. Ori, acest lucru evident că nu este realizat, şi asta creează o serie de nemulţumiri, relativ sau cu trimitere directă, la caracterul netransparenţial al acestei proceduri. După părerea mea, mult mai înţelept ar fi fost ca acest contract să ajungă la termen, urmând a fi pusă în licitaţie publică o astfel de activitate”, a spus Bancea. Pledoaria avocatului a stârnit aplauze în rândul protestatarilor din sală.

În timpul dezbaterilor a dorit să ia cuvântul şi prim-vicepreşedintele PDL Satu Mare, Sergiu Băbăşan, însă nu i-a fost permis acest lucru pe motiv că nu s-a înscris din timp, proiectul fiind supus aprobării şi adoptat. Băbăşan a insistat să adreseze consilierilor două întrebări însă nu a fost lăsat să vorbească, preşedintele de şedinţă, Marcela Papici ameninţându-l că îl evacuează din sală dacă nu se potoleşte.

Proiectul de hotărâre privind prelungirea termenului cu șase ani a fost votat de 17 consilieri din PSD, UDMR şi PDL, în vreme ce patru consilieri PNL au votat împotrivă.

La finalul şedinţei, Sergiu Băbășan dorit să mai prezinte o problemă socială de pe str. Careiului unde sunt mai mulți copii bolnavi, dar Marcela Papici a închis ședința, motivând că nu au fost înscrise probleme la punctul „Diverse”.