PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Ioan Precup, interimar la comanda Poliției Locale. Cum motivează primarul demiterea lui Găzdac

Primarul Dorel Coica a explicat, astăzi, într-o conferință de presă, motivul pentru care a cerut demisia șefului Poliției Locale, Florian Găzdac, dar și ce așteptări are de la polițiștii locali.

Referitor la demisia șefului Poliției Locale, Florin Găzdac, edilul șef a afirmat că personal l-a informat de protestul PDL-istul Sergiu Băbăşan la şedinţa de joi a Consiliului Local pentru a fi pregătit pentru orice eventualitate. La ședința de Consiliu Local acesta a fost prezent în sală, dar nu a făcut nimic. Mai mult, când a început scandalul în sala de ședință, Găzdac a ieșit pe hol și a citit presa.

 „L-am anunţat seara pe şeful Poliţiei că s-ar putea să fie incidente la această şedinţă de consiliu. L-am sunat şi i-am spus: Fii pregătit. A doua zi dimineaţa l-am chemat la mine şi i-am spus: te rog organizează-te ca instituţie publică ca toţi care intră trebuie să fie înregistraţi cu nume prenume. Adu-ţi doi-patru oameni care să facă ordine. Deci i-am mai spus încă de trei ori până la ora 12. A spus că totul va fi în regulă. A început şedinţa, şi-a adus domnul Băbăşan  reprezentanţii lui, şeful meu era între două doamne drăguţe şi conversa. Când acei oameni aduşi de d-l Băbăşan au început să-i împingă pe consilieri cu scaunele, să le pună mâna pe ceafă, a început Băbăşan să se agite, doamna preşedintă de şedinţă a cerut ajutorul autorităţilor. Domnul meu director asista, dânsul era spectator. A venit portarul instituţiei care a încercat să facă ordine. I-am făcut semn şefului Poliţiei care e responsabil să se ocupe de ordine publică să rezolve. Dânsul a ieşit, s-a aşezat pe fotoliu, şi-a luat presa şi relaxat citea presa”, a declarat edilul.

Primarul consideră că în aceste condiţii nu mai are încredere în Găzdac.

I-am spus: unde sunt oamenii tăi? Tu nu eşti în stare să-ţi aperi consilierii pentru că din munca lor tu eşti retribuit. Din acest moment eu nu mai pot să am încredere că dumneata o să veghezi la liniştea şi siguranţa populaţiei din municipiul Satu Mare. Am încheiat-o cu dumneata din acest moment” , a adăugat primarul.

Potrivit acestuia, Găzdac a considerat că nu era nevoie de intervenţia poliţiştilor pentru că a intervenit portarul.

Asta-i atitudine de şef de Poliţie? Am luat decizia să-l demit. Dânsul a avut demnitate şi şi-a înaintat demisia pe care am aprobat-o. Va fi numit interimar adjunctul dânsului care este ofiţer cu şcoală militară. Poliţia Locală trebuie să devină poliţie militarizată cu adevărat şi respectată, să se poată  impune. În acelaşi timp le cer să vegheze la siguranţa cetăţenilor. Până acum i-am lăsat, mergeau cu gentuţe, cu o plăsuţă prin oraş. Eu i-am monitorizat. Din acest moment, cel care va conduce poliţia, dacă nu se comportă ca un adevărat poliţist local occidental, pleacă. Aşa o să-i schimb până găsesc omul potrivit să facă ordine, disciplină şi să ne protejeze”, a mai declarat primarul.

În urma demisiei, interimatul la comanda Poliției Locale este asigurat de adjunctul Ioan Precup, persoană care are pregătire militară, iar experiența sa în domeniul militar este necesară, având în vedere faptul că Satu Mare, de la 1 ianuarie, va fi declarată zona metropolitană, iar rolul polițiștilor locali va crește semnificativ.

Precup s-a angajat în faţa primarului să preia conducerea instituţiei şi să facă ordine.