Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţa Civică, a acordat un interviu în exclusivitate PortalSM. Liderul FC pare să fie la curent cu probleme şi proiectele infrastructurii din Satu Mare.
Redăm în continuare interviul:
R: Ce părere aveți despre clasa politică actuală din România?
M.R.U: Clasa politică actuală este compusă din aceleași 2000 de nume, recirculate din 1990 încoace. Clasa politică actuală încearcă să se perpetueze, își asigură un suport de generație în grade de rudenie. Acest club al puterii, cleptocrat, cinic, lipsit de educație democratică, această clasă schimbă generațiile dar nu și fondul genetic, se perpetuează. Numărul celor care participă la vot scade dramatic de la ciclul electoral la altul.
Când ai de-a face cu un guvern cu oameni care au probleme penale, atunci există o problemă. O societate cu un astfel de sistem bolnav nu poate fi prosperă, este tribală, îndatorată legăturilor subterane între diferite partide, manipulată de interesele unui număr mic de indivizi care vor să scape de justiție pentru a-și crea o Românie aservită lor.
Când vorbim despre actuala guvernare, incompetența și iresponsabilitatea sunt caracteristici definitorii. Avem un premier care face doar jocuri de imagine, pentru care prezența pe platourile studiourilor TV devansează prezența la Palatul Victoria. Actualii guvernanți oferă doar spectacolul care compune o demagogie goală, iar în spatele vacarmului pe care îl creează necontenit nu există nimic, niciun plan, nicio strategie pentru problemele naționale. Sunt luate măsuri pe genunchi, fără conștiința concretă a efectelor.
R: Ați declarat că dreapta politică românească trebuie să-și regăsească vocea. Către ce partide v-ați adresat și care sunt cele care au răspuns afirmativ cererii dvs.?
M.R.U: Sâmbătă, 7 septembrie, odată cu sărbătorirea unui an de FORȚA CIVICĂ, la Palatul Parlamentului s-a desfășurat și un alt eveniment important: semnarea protocolului în urma căruia IRL s-a alăturat Alianței D.A. Iată cum la aproape jumătate de an de la înființare, Alianța consemnează prima încercare reușită de extindere, fapt care demonstrează viabilitatea formulei noastre politice. Alianța D.A este puternică și se construiește ca alternativă, ca o opțiune strategică pentru o Românie europeană, modernă, civilizată, un stat în care respectul pentru cetățenii săi este primordial, un stat cu o economie de piață transparentă și competitivă.
Alianța continuă să se extindă, există disponibilitate în cadrul alianței pentru lărgirea formulei de reprezentare. Suntem deschiși colaborării cu toate formațiunile de dreapta din România.
R: Există cu precădere o slabă pregătire și o lipsă acută de resurse umane în administrația publică. Populația nu mai are încredere în oamenii politici, în urma dosariadelor atât din vechile guvernări cât și din cea actuală. Cu cine defilează Forța Civică la următoarele alegeri și cum veți duce alegătorii la urne?
M.R.U: Ce am învățat după campania electorală din decembrie, dar și prin prisma evenimentelor care au precedat-o, electoratul românesc diferă mult față de electoratul de la începutul anilor 90. Există astăzi o scădere serioasă a gradului de încredere în clasa politică, lucru datorat majorității actualilor politicieni care fac parte din generația instalată imediat după revoluție. A venit momentul unei noi generații politice, care să știe și să vrea să construiască România pe altfel de proiecte și viziuni.
Alianța D.A. își propune liste comune la alegerile europarlamentare în 2014, candidatul dreptei la alegerile prezidențiale din 2014, liste comune la alegerile din 2016. Dacă dreapta își menține fragmentarea, dacă formațiunile politice rămân disipate, răzlețite, atunci cele trei bătălii electorale n-au cum să fie câștigate de dreapta politică românească. Ne vom prezența în fața alegătorilor nu doar cu nume consacrate în lumea politică, ci și cu oameni valoroși propuși de fundații, aleși de societatea civilă, nume respectabile pentru dreapta europeană.
R: Cât de bine cunoașteți situația politică actuală din Satu Mare?
M.R.U: Sunt la curent cu problemele din Satu Mare, în special cele de ordin politic. Ultima vizită pe care am făcut-o la Satu Mare, în calitate de Președinte FORȚA CIVICĂ, a fost în luna mai a anului acesta. În Satu Mare puterea la nivel local este un cvasi-monopol USL, atât în Consiliul Județean, cât și în majoritatea Primăriilor, motiv pentru care iată cum majoritatea proiectelor importante pentru sătmăreni stagnează, în loc să fie promovate cu succes de puterea majoritară USListă.
Oamenii sunt nemulțumiți de calitatea infrastructurii, în special de faptul că mult promisa centură a orașului nu se apropie nicidecum de finalizare, deși se lucrează la variantă de mulți ani. Centura orașului Carei a rămas deja un obiectiv îndepărtat – înțeleg că fondurile au fost sistate.
Același USL, de data această la nivel central, împovărează cetățenii și privatul prin creșterea accizelor și a taxelor. Suprataxarea nu este doar o problemă locală, este o adevărată dramă națională.
R: Cine are acces, ca membru de partid, în Forța Civică? Îi acceptați alături de dvs. și pe cei cu renume negativ, pe plan local?
M.R.U: Partidul FORȚA CIVICĂ este deschis tuturor celor care acced la principiile și valorile pe care le promovăm. Cea mai mare parte a membrilor FC nu au făcut niciodată politică, însă au crezut din primul momentul în acest proiect. Poți schimba lucrurile doar intrând în politică. Și intri în politică pentru că numai astfel poți să împlinești, pe lângă interesele tale, interesele celorlalți din jurul tău. Ajungi astfel să transpui interesele tale într-un interes comun – acela care se află de fapt la baza dezvoltării sociale.
FORȚA CIVICĂ este un partid fără datorii politice, departe de orice fel de încrengătură subterană care transcende granița altor formațiuni politice. Promovăm meritocratia, valoarea și principiile democratice și nu vom acceptă niciodată în rândul membrilor persoane condamnate, cu probleme de integritate, asupra cărora planează suspiciuni de fraudă sau orice alt fel de activitate ilicita. Vrem să arătăm că politica poate fi făcută și altfel față de ultimii 24 de ani.
R: Ce șanse are Forța Civică de a câștiga la alegeri locale câteva primării?
M.R.U: FORȚA CIVICĂ este un partid care într-un an de zile a crescut enorm pe fondul încrederii cetățenilor în proiectul pe care îl promovăm. La trei luni de la lansare avem deja patru parlamentari, filiale în aproape toate județele țării și mii de membri. Este singurul partid din România care a realizat atât de mult într-un timp atât de scurt. Până în 2016 structurile noastre vor fi pe deplin consolidate și vom fi pregătiți pentru bătălia electorală pe care o presupune angrenarea în alegerile locale.
R: Ce scor vă propuneți la alegerile europarlamentare?
M.R.U: Mergem în continuare pe ideea listelor comune la alegerile europarlamentare. Dreapta are nevoie de o reprezentare cât mai solidă în Parlamentul European. Este absolut necesară adoptarea unei gândiri vizionare. Se joacă numirea viitorului președinte al Comisiei Europene și atunci este logic să ne dorim chiar 25 de europarlamentari ai dreptei, indiferent de unde vin. La Bruxelles nu există traseism politic.
R: Vor fi pe listă și candidați din Satu Mare?
M.R.U: Suntem cu toții de acord că România trebuie să fie reprezentată cât mai bine la Bruxelles. Este nevoie ca anul viitor dreapta să aibă nume puternice în Parlamentul European, care au certificare europeană pe seama angajamentelor personale, care știu ce înseamnă Uniunea Europeană, a căror capacitate profesională se raliază exigențelor UE. Astfel de persoane contribuie la ridicarea imaginii propriei țări, dar fac și onoare Parlamentului European în sine. Vor avea loc alegeri interne în cadrul partidului și atunci vom decide cine își merită locul pe această listă. Nu exclud așadar un candidat și de la Satu Mare.
R: În cazul în care Elena Udrea va fi candidata forțelor de centru-dreapta la președinție, o veți susține?
M.R.U: Îmi mențin afirmația pe care am făcut-o în nenumărate rânduri. Voi susține candidatul comun al dreptei, în cazul în care acesta este validat de toate formațiunile politice. Nu este un concurs, orgoliile și vendetele persoane nu își au nici locul și nici rostul atunci când în joc este interesul național. Este de datoria noastră să găsim candidatul care s-ar plia cel mai bine pe exigențele impuse de funcția supremă din stat.