PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Ovidiu Silaghi, reales preşedinte PNL Satu Mare (FOTO)

Conferinta Teritoriala PNL Satu Mare

Ovidiu Silaghi a fost reales astăzi preşedinte al filialei judeţene a PNL Satu Mare. Conferinţa desfăşurată la Filarmonica Dinu Lipatti a avut loc într-o atmosferă destinsă, replicile ironice ale unor lideri politici stârnind aplauze şi aducând zâmbete pe feţele participanţilor. Invitaţi de onoare au fost secretarul general al PNL Eduard Hellvig şi actorul Mircea Diaconu, vicepreşedinte PNL.

Primul dintre invitaţii care a luat cuvântul a fost preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, acesta felicitând “vechea şi viitoarea conducere”. În opinia sa, construcţia USL Satu Mare fost cel mai important proiect politic, atrăgând atenţia că guvernarea locală trebuie să facă ceva concret, altfel urmând să fie ”sancţionată” de UDMR, nominalizându-l pe preşedintele Pataki Csaba. Govor a declarat că este susţinătorul USL şi pentru alegerile din 2016, la nivel de Satu Mare, indiferent de ce se întâmplă la Bucureşti.

Primarul Dorel Coica i-a mulţumit lui Silaghi pentru tot ce a făcut pentru Satu Mare cât timp a fost ministru al Transporturilor, a precizat că social democraţii şi liberalii vor fi prieteni şi în 2016 iar lui Pataki Csaba i-a transmis că „nu are nicio şansă în 2016”.

La rândul său, preşedintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, le-a dat replica antevorbitorilor, spunând că nu a mers la conferinţă ca şi „ameninţare electorală”, amintind că UDMR a fost în parteneriat cu ambele părţi ale USL, uniunea fiind un partener corect, un factor de echilibru.

La nivel naţional probabil PNL simte acelaşi lucru pe care l-am simţit şi noi pe vremea PDL-ului, adică sunteţi la guvernare dar nu la putere”, a afirmat Pataki.

Senatorul a spus că s-a încheiat deja campania electorală de ceva vreme şi ar fi cazul să se vadă rezultatele concrete, dând asigurări că UDMR va sprijini proiecte precum finalizarea asfaltării drumului Satu Mare – Apa, realizarea drumului expres Nyiregyhaza – Satu Mare – Baia Mare.

UDMR-ul nu vrea să devină un Traian Băsescu de Satu Mare şi să ţină USL-ul cu orice preţ. Aşa că vă rog pregătiţi şi alte sloganuri pentru 2016, nu vrem să fim inamicul care să vă ţină împreună. Dacă vreţi să vă despărţiţi nu avem nimic împotrivă”, a mai spus Pataki, moment în care a fost aplaudat de întreaga sală.

Următoarea care a luat cuvântul a fost preşedinta PMP Satu Mare, Laura Bota, aceasta ţinând să-l felicite pe Ovidiu Silaghi pentru „curajul de a rămâne astăzi în politică”. Replica a venit imediat din partea actorului Mircea Diaconu: „Ştiţi cumva ce urmează?”, aluzie la dosarul DNA în care Silaghi este cercetat pentru luare de mită şi trafic de influenţă, despre care fostul ministru a afirmat că este o lucrătură politică a lui Traian Băsescu.

După discursurile invitaţilor de la alte partide, a luat cuvântul secretarul general al PNL, Eduard Hellvig. Acesta le-a spus liberalilor că ţinta PNL la alegerile europarlamentare este de a obţine 25% la nivel naţional, iar dacă reuşeşte acest lucru, Crin Antonescu va fi preşedintele României chiar dacă va avea contracandidat din USL.

Mai mult decât atât, dacă Antonescu iese preşedinte în 2014, garantat PNL va avea premier în 2016, crede Hellvig.

Tot Hellvig a spus că va solicita luni în cadrul USL organizarea de alegeri parţiale în colegiile de parlamentari rămase vacante, scrutinul urmând să fie organizat în luna noiembrie.  El i-a îndemnat astfel pe sătmăreni să-şi găsească un candidat bun în colegiul 2, lăsat vacant după plecarea lui Ovidiu Silaghi la Parlamentul European.

Foarte apreciat a fost discursul actorului Mircea Diaconu, vicepreşedinte al PNL.

Vom fi singuri în concurenţă cu ceilalţi, o concurenţă care până acum era agresivă, părţile se înjurau, se atacau copios, în speranţa că vor obţine procente mai mari. Ştiţi foarte bine că aşa a fost. Acum însă ar trebui, măcar teoretic, ca această concurenţă să nu fie cu răutăţi, cu înjurături, cu acuze, măcar între părţile componente ale USL. E un test pentru noi toţi. Dacă îl vom trece cu bine vom adăuga încă ceva la civilizarea lumii politice româneşti. Mi-am dori lucrul ăsta. Şi mi-aş dori mai mult să câştig neînjurându-l pe celălalt“, a spus Diaconu.

După ce au vorbit şi invitaţii s-a trecut la dezbaterile de pe ordinea de zi, reprezentanţii presei fiind scoşi din sală, iar rezultatele comunicate pe email.

Astfel, Ovidiu Silaghi a fost reales preşedinte al filialei judeţene cu unanimitate de voturi.

Vicepresedinţii au fost aleşi: Ştef Mihai Adrian, Enătescu Virgil, Duma Ovidiu Marius, Roman Radu, Pal Nicolae Mircea, Albu Adrian, Andreica Florinel, Pinter Joszef, Rus Ioan.
Din birou mai fac parte: Zetea Silviu, Boldor Răzvan, Maruşca Anna Maria, Ciuta Ilie, Grunfeld Marius, Corodan Vasile, Bojan Aurel, Bucureştean Adrian, Ionescu Marius, Mureşan Radu, Vulciu Aurelia, Berindan Gheorghe, Iftene Ionel, Bale Vasile, Bartok Buzgău Ioan, Bozai Vodă Cristian, Zimbru Grigor, Rusu Marius, Vinţ Gavril, Enătescu Emilia, Băbuţ Domuţa Dan, Avaşi Vasile, Pop Grigore, Badea Aurora, Mândrean Remus, Palincaş Ioan, Nadasi Francisc şi Cretu Radu.