Reprezentantul Asociaţiei ecologiste Satu Mare – Oraş Verde, Voinea Ungureanu, a înmânat celor doi parlamentari un material cu obiecţii, amintind că actuala guvernare a promis în campanie că se opune legii care permite cianurarea Roşiei Montane.
„S-a votat la ultimele alegeri un grup politic care era împotriva exploatării de la Roşia Montană. Nu mai înţeleg ce se întâmplă”, a spus Voinea Ungureanu.
Acesta a mai afirmat că guvernanţii vor trebui să aibă grijă că în loc de munţi va rămâne un lac uriaş de otravă.
Totodată, reprezentantul Societăţii Carpatine Ardeleana, Nagy Mark Janos, a ţinut să precizeze că protestul este împotriva exploatării prin cianurare, nu a firmei, invocând o serie de normative internaţionale care ar fi încălcate, fapt ce ar putea duce la declanşarea procedurii de infringement împotriva României şi la plata unor sume consistente.
Descrierea cea mai plastică a fost făcută de Viorel Danciu, preşedintele Asociaţiei Mediatorilor Ardeleni, acesta spunând că „investim într-un lac de cianuri” pentru câteva zeci de locuri de muncă.
În cadrul întâlnirii, parlamentarii UDMR au anunţat că vor vota împotriva proiectului de lege privind Roşia Montană.
Deputatul Erdei Istvan consideră că un aspect neconstituţional al proiectului care se află în Parlament îl reprezintă faptul că firmei care face exploatare i se percepe o altă redevenţă decât celorlalte firme care exploatează resurse naturale, creând discriminare.
“Dacă cumva trece această lege de Parlament, se poate ataca pentru discriminare. Aşa ceva nu e admisibil. UDMR nu va vota această lege“, a spus Erdei.
Potrivit acestuia, statul român nu poate să acorde unei societăţi private dreptul de a efectua exproprieri.
La rândul său, deputatul Kereskenyi Gabor consideră că avizarea începerii exploatării cu cianuri nu ar trebui să fie în sarcina parlamentarilor, ci a Guvernului, ministerele, pe baza legislaţiei în vigoare, putând să hotărască dacă se acordă aviz şi se respectă normele impuse.
“Şi în timpul în care eram la guvernare au fost interese foarte mari să se dea aviz. Suntem împotriva proiectului. Şi aurul este o comoară, dar şi mediul înconjurător este o comoară care trebuie să-l predăm copiilor noştri”, a afirmat Kereskenyi.
Împotriva legii s-a declarat şi viceprimarul Marcela Papici, aceasta considerând că pentru crearea locurilor de muncă ar trebui găsite alternative, cum ar fi crearea unor fabrici de mobilă.