PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

S-a lansat proiectul de prevenire a accidentelor rutiere în rândul tinerilor

tineri la volan3Lansarea proiectului partenerial de prevenire a accidentelor rutiere a marcat vineri, 4 octombrie, ultima zi a Săptămânii Prevenirii Criminalității, tema acestei zile fiind siguranța rutieră. Evenimentul a avut loc la o școală de șoferi, printre invitații care au onorat invitația de a participa numărându-se primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, Crina Leș din partea Inspectoratului Școlar Județean, Rodica Borlan din partea Crucii Roșii filiala Satu Mare, Pușa Beatrix Câmpan din partea Centrului de Evaluare și Consiliere Antidrog, parteneri în acest proiect alături de organizatori reprezentanții Poliției Județene, comisar șef Vlad Florentin, adjunct al șefului IPJ Satu Mare, inspector Felicia Hrihorișan și comisar Simona Săndulescu din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității. De asemenea, au onorat invitația directori ai școlilor de șoferi din Satu Mare, instructori auto, dar și elevi ai acestor instituții.

Proiectul preventiv are la bază concluziile desprinse din cercetarea sociologică realizată la nivelului Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare Accidentele rutiere 2003-2012. Evoluția evenimentelor rutiere grave produse în județul Satu Mare în ultimii 10 ani, lucrare tipărită în septembrie 2013 cu sprijinul Primăriei Municipiului Satu Mare.

Proiectul este adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 18-25 ani, elevi din clasele terminale de liceu  dar și elevi ai școlilor de șoferi din Satu Mare, Carei și Tășnad.

Scopul proiectului este acela de reducere a numărului de tineri implicați în accidente rutiere grave, ca urmare a constatării faptului că tinerii cu vârste cuprinse între 18-25 ani sunt categoria cea mai victimizată în ultimii ani, reprezentând 23% din totalul victimelor decedate în accidente rutiere în județul nostru.

Proiectul este structurat pe 3 module, tinerii având ocazia să învețe de la specialiști din cadrul Poliției, CPECA și Crucii Roșii, despre consecințele accidentelor, cum pot fi acestea prevenite, ce înseamnă inteligența la volan, care sunt consecințele consumului de alcool/droguri, precum și tehnici de acordare a primului ajutor în caz de accidente rutiere.

În urma desfășurării activităților propuse în parteneriat cu CPECA, Crucea Roșie, Școlile de șoferi și Inspectoratul Școlar Județean, 500 de tineri aparținând grupului țintă vor fi mai bine pregătiți pentru a face față cu succes provocărilor unui trafic rutier din ce în ce mai intens.

Proiectul se va derula în perioada octombrie 2013-martie 2014 în toate școlile de șoferi partenere precum și în licee.

Acțiunile dedicate siguranței rutiere organizate de polițiști au continuat  apoi în trafic. Conducători auto, pietoni și bicicliști au avut ocazia să încerce ochelarii speciali care simulează starea de ebrietate și să constate singuri, în ce măsura consumul de alcool afectează capacitatea de a conduce, dar și mersul cu bicicleta sau mersul pe jos. Statisticile Poliției ne arată că, un număr mare de victime ale accidentelor rutiere grave se aflau sub influența alcoolului la momentul accidentului, victime provenite în special din rândul pietonilor și al bicicliștilor.

 

Exit mobile version