PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Daniel Bran a fost arestat pentru şpaga de 500.000 de euro. A pledat nevinovat

Omul de afaceri Daniel Bran din Mărtineşti a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Curtea de Apel Oradea a dispus, astăzi, arestarea acestuia în dosarul în care procurorii DNA îl acuză că a cerut o mită de 500.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcţionari din Bucureşti pentru acordarea unei despăgubiri de 5 milioane euro. 

Daniel Bran a spus în faţa judecătorilor că se consideră nevinovat iar avocatul său a anunţat că va face recurs împotriva măsurii de arestare preventivă.
Potrivit unor surse, dosarul are legătură cu un alt afacerist, Michael Mureşan, care a cumpărat drepturi litigioase de la o familie şi a obţinut ulterior despăgibirile de 5,2 milioane euro.
Amintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpatul BRAN DANIEL – MARIN, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani
Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
În cursul lunii aprilie – mai 2013, inculpatul Bran Daniel-Marin a pretins şi primit de la o persoană, titular al unui drept litigios, suma de 500.000 euro, lăsându-o să creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (A.N.R.P.) pe care-i poate determina să facă acte care intră în atribuţiile lor de serviciu, în legătură cu restituirea dreptului litigios în valoare de 5.213.222 euro obţinut în baza unei sentinţei civile pronunțate de o instanță de judecată.
Inculpatul Bran Daniel-Marin a primit de la titularul dreptului litigios suma de 500.000 euro din totalul de 5.213.222 euro, bani obţinuţi ca urmare a executării silite a Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor în cursul lunii mai 2013.
Suma de 500.000 euro pretinsă a fost disimulată prin întocmirea în fals a unui înscris sub semnătură privată intitulat „Contract de împrumut” întocmit pentru suma de 2.200.000 lei, între cumpărătorul de influență şi o rudă a inculpatului Bran Daniel – Marin.
Pentru a ascunde originea ilicită a banilor, din suma de 500.000 euro, inculpatul Bran Daniel Marin a cumpărat în cursul lunii iunie 2013, pe numele soţiei, un autoturism de lux în valoare de 45.000 euro.