PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Proiectul Apaserv de 100 milioane euro, în pericol

Conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă s-a întrunit astăzi în şedinţă pentru a analiza stadiul proiectului de peste 100 milioane euro implementat de Apaserv. Concluziile au fost prezentate într-o conferinţă de presă susţinută de preşedintele CJ Adrian Ştef, acesta afirmând că proiectul este în întârziere şi în pericol, atât din cauza birocraţiei cât şi din cauza conducerii Apaserv.

Disputa asupra conducerii „Apaserv” pare să nu fie încă închisă. Dacă săptămâna trecută primarul Dorel Coica a declarat că Apaserv este cuvânt tabu pentru liberali, astăzi preşedintele CJ, Adrian Ştef, a făcut publice nemulţumirile referitoare la modul în care se implementează cel mai mare proiect din istoria judeţului.

Acest proiect are întârzieri foarte foarte mari în implementare şi există riscuri foarte mari pentru a pierde unele porţiuni din acest proiect mare. Riscă să nu poată fi implementat în perioada de implementare. Sunt întârzieri foarte mari, unele cauzate de litigiile din instanţă, în elaborarea proiectelor şi a documentaţiei de atribuire, birocraţia excesivă a procedurilor şi mai sunt şi probleme specifice care ţin exclusiv de Apaserv: calitatea îndoielnică a proiectelor şi documentaţiilor de atribuire, fapt pentru care au existat prea multe contestaţii şi litigii”, a declarat Ştef.

Totodată, întârzierile ar fi cauzate şi de slaba mobilizare a constructorului, slaba implicare a firmei de consultanţă, existând pericolul aplicării unor corecții financiare, adică a nedecontării fondurilor de către Uniunea Europeană.

“Sunt probleme şi vrem să le semnalăm ca să nu ajungem să pierdem acest proiect. Este întârziere foarte mare şi în contractul de achiziţie de autospeciale, pe lângă asta, cele cinci contracte semnate au întârzieri foarte mari, stadiile fizice sunt nesemnificative, absorbţia, în consecinţă, foarte slabă”, a mai spus Ştef.

Conform datelor prezentate, pe contractele semnate în cadrul masterplanului gradul de absorbție ar fi de 10% iar la nivelul întregului proiect este de 2%.

“Am cerut, împreună cu primarii, Consiliului de Administraţie de la Apaserv, să evalueze toate aceste probleme semnalate, să evalueze activitatea Consiliului Director de la Apaserv şi a tuturor celor implicaţi în derularea acestui proiect. Este un proiect de 102 milioane euro, foarte important pentru judeţul Satu Mare“, a precizat Ştef.

Sesizările vor fi depuse în scris, Adrian Ştef cerând conducerii Apaserv că dacă aceste probleme sunt confirmate de către conducerea operatorului să se ia măsurile ce se impun.