Specia s-a obișnuit cu prezența omului și s-a acomodat vieții agitate ale localităților omenești. Cu sosirea iernii și a frigului multe dintre ele se mută în orașe și sate, fiindcă condițiile de viață sunt mai prietenoase. În localități găsesc mai ușor hrană (rozători mici) iar și temperatura este mai ridicată cu câteva grade.
Bufnițele se retrag pe crengile protectoare ale diferitelor arborilor (conifere și thuia) și sunt aproape invizibile. Pe parcursul recensământului de anul trecut au fost găsite 27 de locuri în județ unde se adună ciufii. În Satu Mare se poate observa în Grădina Romei, pe arborii ștrandului, pe străduțe mai dosnice și în grădini unde nu sunt deranjate. Monitorizarea și cartarea locurilor de iarnă este o activitate importantă prin care adunăm informații despre numărul indivizilor și a factorilor cu efecte negative asupra speciei.
După cele relatate de Kiss István, specialist ornitolog al Societăţii Carpatine Ardelene – Satu Mare: „ciuful de pădure poate să fie considerat un binefăcător al oraşelor, fiindcă se hrăneşte mai ales cu rozătoare. Curăţă oraşul nostru într-un mod natural, astfel putem evita folosirea chimicalelor, care în cele mai multe cazuri sunt periculoase şi pentru oameni.”
Dacă cineva vrea să contribuie la munca Societăţii Carpatine Ardelene Satu Mare și vrea să anunțe un loc de adunare de iarnă a ciufilor de pădure, vă rugăm să-l contactați pe Kiss István, ornitologul Societății Carpatine Ardelene – Satu Mare, la numărul de telefon 0735.450.562.